Последни новини
Home / Законът / След „онзи“ списък: ГЕРБ щял да подкрепи правителствения проект за независимо разследване на главния прокурор

След „онзи“ списък: ГЕРБ щял да подкрепи правителствения проект за независимо разследване на главния прокурор

Defakto.bg

Бойко Борисов обяви, че партия ГЕРБ се е разграничила от бившия финансов министър Владислав Горанов, който попадна в санкционния списък „Магнитски“. На среща с областната структура в Стара Загора лидерът на ГЕРБ добави, че в първия ден на следващото Народно събрание ще внесат и подкрепят предложените от министерски съвет съдебни реформи.

Борисов обяви, че партия ГЕРБ е направила всичко, за да се разграничи от действията на попадналия в санкционния списък за корупция на САЩ Владислав Горанов. Бившият премиер добави, че дълбоко вярва, че той не е виновен и се надява да го докаже.

Вчера беше санкциониран бивш наш член Влади Горанов по закона „Магнитски“. Искам да напомня на тези, които злорадстват, че още тогава беше отстранен като министър, депутат и не участва в нито една листа на партията. Ако имат доказателства има органи, които да разследват. Аз твърдя, че нито стотинка, нито лев не сме получили от въпросния Божков. Ако някой е получавал да си носи отговорност. Аз твърдя, че аз и партията не сме взели нито стотинка. Дълбоко вярвам, че той не е виновен и се надявам да го докаже. Ние сме се разграничили“, заяви Борисов.

Според него атаката към ГЕРБ от Вашингтон идва заради неприетите съдебни реформи.  “ В последните  три дни те ни надиграха. Това е причината. А там прошка няма. Затова – още първия ден на новото народно събрание ние подкрепяме – внасяме, внасяме – подкрепяме, на Крум Зарков закона. Защото в изявлението на Джим О`Брайън (ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, бел. ред.) се казва – закона на Министерския съвет. Затова ние подкрепяме закона на МС, какъвто и да е той.

Щях да ви върна да гласувате и щеше да мине на Крум Зарков закона, но закъснях с 20 минути.

Радослав Чолаков няма да ми философства, няма да ми обяснява за Конституцията, за правото… че било грешно и ще ни донесе проблеми… Донесе ни на нас, защото ние сме обещали. Не мога да се събера в кожата си, че ни надиграха. Всичко друго свършихме, тука се издънихме“, казва  ядосан Борисов. 

Защото аз внимателно и доста често говоря с важните хора във Вашингтон. Те очакваха това да се случи в тези няколко дни. Това ме навежда на мисълта, че следващия Парламент трябва да остана вътре.  Те ни надиграха, защото ние като партия поехме ангажимент да  изкараме съдебната реформа, дори и в останалите няколко дни, но вие като млади зайчета тичахте в устата на вълка- хитрия ход и маневра на опитния Христо Иванов и на Кирил и Асен“, заяви пред партийния актив Борисов.

Всъщност именно председателят на правна комисия Радослав Чолаков (ГЕРБ) с процедурни хватки проточи времето  за приемане на правителствения законопроект за контрол над главния прокурор. Нещо повече той публично даде рамо  за проекта на „Възраждане“ , според който директорът на НСлС трябва да разследва Обвинител номер при данни за извършено престъпление, а не предлагания от МС независим съдия, назначаван за ад ход прокурор в подобни случаи.

Служебният правосъден министър Крум Зарков вече обяви, че още в първия ден на 49 – ото НС ще внесе същото антикорупционно законодателство и законопроекта за независимо  разследване на главния прокурор, получил одобрението на Комитета на министрите към СЕ.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.