Последни новини
Home / Законът / Асоциация на прокурорите излъчи победители в конкурса „Прокурор за един ден“

Асоциация на прокурорите излъчи победители в конкурса „Прокурор за един ден“

Defakto.bg

Реформа е разрешаването на реални проблеми“, така главният прокурор на Иван Гешев отговорил на въпрос на победител в конкурса „Прокурор за един ден“ как си представя съдебната реформа. „Принципът на законосъобразност не може да се заменя с принципа на целесъобразност, защото това е много опасно за гражданското общество и правата на гражданите“, подчертал Иван Гешев, съобщи Асоциацията на прокурорите.

Гешев поздравил лауреатите в надпреварата за ученическо есе, организирана за втора поредна година от Асоциация на прокурорите в България, съвместно с Британското посолство в София, Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и Младежка фондация „Арете“. На срещата присъства и заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Победителите в тазгодишния конкурс – Дочка Атанасова и Юри Стоянов от Ямбол, Жасмина Цветанова от Видин, Яна Маринова от София, Аксения Ракова от Шумен и Красимира Михайлова от Пазарджик, посетиха Съдебната палата в гр. София, придружени от председателя на Асоциацията на  прокурорите Владимир Николов.

„Силно се надявам някои от вас да поемат по нашия път, професията ни е много интересна, защото нито един ден не си прилича с другия“, обърнал се към учениците заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той подробно разказва в какво се състои професията на следователя, нейната динамика и предизвикателства.

Според председателя на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов да си прокурор е кауза. „Прокурорът е щит за слабите и пострадалите, но той е и меч, за да може виновните да получат справедливо възмездие“, обясни Николов.

Програмата „Прокурор за един ден“ е насочена към момичета и момчета от ромски произход на възраст между 16 и 18 години и цели да ги насърчи да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие, като им се даде възможност да разберат какво е да бъдеш прокурор и се постави акцент върху важността на върховенството на закона сред младите хора.

 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Класирани са трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.