Последни новини
Home / Законът / Иван Демерджиев: Видях поредния шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“

Иван Демерджиев: Видях поредния шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“

Defakto.bg

Видях поредния шамар за всички институции със санкциите „Магнитски“. Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и вътрешен министър.

Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление ,че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев в предаването „Преди всички“.

Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да организира разпита по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“.

Имаше телевизионни изяви на част от хората по списъка „Магнитски“. Те отричат обвиненията. Някои обаче си спомнят за определени разговори. Един от тях е бил търсен през 2016 г. за разговор в сауна.

Той разказа как е протекло разследването. То обаче не може да се ограничи само до този, който твърди ,че е дал подкуп и до този, който го е приел. Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и  беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава“, посочи министърът.

Санкциите са по-различни от първия им вариант и подробно описание за пари, за подкупи, офшорки. Това може да бъде проверено до голяма степен на наш терен, посочи министърът. 

Прокуратурата и службите имат своите канали. Това, което касае службите в МВР, ще бъде направено. Цялата тази информация ще бъде проверена. Има доста конкретика в тези мотиви

Демерджиев посочи, че не се е натъквал на преписки, които не са придвижени, но е виждал такива, които са придвижени и докладвани, а после са спирани от Специализираната прокуратура, когато тя съществуваше.   „Месеци нямаше работа по тях. До момента не са ми попадали материали, които да са изработени в МВР и да не са докладвани в прокуратурата“.

ЕС работи по закон, подобен на „Магнитски“, обясни министърът.

Това, което се правеше в България, не беше нито закон „Магнитски“, нито това, което изтече в медиите. То беше един нормативен акт, чиято задача беше да защити държавата от санкциите „Магнитски“. Доби една уродлива форма. Предполагам, че не е случайно представянето му в този вид пред обществото, за да може да се затвори тази тема. Надявам се, че подобни опити да се манипулира развитието на един или друг случай в един момент ще бъдат усетени от гражданите„.

Демерджиев каза още, че в Прокуратурата има десетина производства и проверки, които касаят много високи етажи на властта.

Очаквам скоро да има сериозно развитие по тези преписки“

Той каза, че дава не повече от месец на Прокуратурата ,за да ги разгледа.

Хората, която стоят зад тези преписки, са от доста широк спектър. Не сме концентрирали вниманието си върху една група, принадлежаща към една или две политически сили. Всеки сигнал към лице, което е високо в политическата йерархия или обществения живот, сме проверили и разследвали еднакво обективно. Ще следим внимателно да няма залитания и да се изработят сега само част от преписките, а други да чакат по-благоприятни времена-след изборите. Няма да допуснем това“.

Шенген не изглежда по-далече сега, когато още 8 българи са добавени към един американски и един британски списък, смята министърът.

„Във всяка среща с представители на другите европейски държави виждаме по-голямо уважение към усилията, които полага България. Причината да не сме в Шенген е, че не сме приели няколко законопроекта“

Очаква се днес прокуратурата да поиска от службите за сигурност и други институции у нас информацията, с която те разполагат за българите, включени в списъка със санкции по закона „Магнитски“.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.