Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков: Ако САЩ подкрепяха нашата прокуратура, нямаше да има втори списък „Магнитски“

Министър Зарков: Ако САЩ подкрепяха нашата прокуратура, нямаше да има втори списък „Магнитски“

Defakto.bg

 Вицепрезидентът Илияна Йотова не изключва да има още  санкционирани българи по глобалния закон „Магнитски“

Новият списък “Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. “Те стоят твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да ги решим, се появяват списъци. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе служебният превосъден министър  Крум Зарков пред Нова тв.

На 10 февруари САЩ обяви втори списък със санкционирани български граждани по закона „Магнитски“. Сред тях попаднаха бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров и председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов.

„Всъщност това са защитни механими на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или от хора, които считат,  че  могат да им навредят. Кога го прават, когато смятат, че страната от която тези хора произлизат  няма достатъчно ефективни механизми сама да отстява зърното от плявата. Ние сме в тази ситуация. Затова и всички твръдения, че видите ли това е някаква намеса във вътрешните ни работи, са неоснователни. Не, те защитават собствените си интереси“, каза министърът.

Въпросът е какво става с нашите интереси, заяви  Зарков.  Има ли в България  достатъчно авторитна институция, която да излезе и да каже – проведено е разследване по списъка  „Магнитски“,  считаме, че казаното не е вярно или – внасяме обвинение в съда, попита реторично той.

В публикувания  списък има достатъчно данни и факти, за да се направи разследване, смята още Зарков.  Не мога да коментирам дали ще има още имена, като министър на правосъдието не мога да си позволя да го направя, сигурно ще има съдебно преследване срещу обявените имена, каза Крум Зарков.

Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, възкликна той.

По повод изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент ще подкрепят законпроекта на правителството за независимо разследване на главния  прокурор, Зарков каза: Чух заявката на Борисов, надявам се тя да бъде изпълнена. Този закон е един  от онези,  които трябва да бъдта приети. Той напомни, „че се забрави  антикорупционното законодателство и промяната на КПКОНПИ, където пък бяха приети два законопроекта на първо четене и дотам„. Зарков  повтори, че в следващия  парламент ще внесе всички законопроекти, свързани с антикорпуционното законодателство, контролът на главния прокурор и  реформата на съдебната власт.

Това е наш въпрос и ние имаме най-голям интерес да го решим и да се отървем от корупуцията по високите етажи на властта, отбеляза министърът.

По повод заявленията на зам.главиня прокурор Борислав Сарафов, че списъците по „Магнитски“ означават подкрепа за прокуратурата, Зарков коментира: “Ако ситуацията беше нормална и САЩ имаха доверие на нашата прокуратура, органите щяха да са си свършили работата”.   Сарафов обяви също, че няма как Васил Божков да бъде разпитан  дистнацинно по обвиненията му  срещу бившия премиер Владслав  Горанов, Бойко Борисов и пр. от хазартната  завера, тъй като е в чужбина.  Въпреки, че според чл. 139 от българския НПК  разпит на свидетел извън страната може да се извърши и чрез видеоконференция или телефонна конференция в съответствие с разпоредбите на този кодекс.

У нас пристига посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.  Двамата със Зарков ще проведат среща.

Зарков коментира и думите на президента Румен Радев, който от Брюксел обяви позицията си срещу ядрени санкции за Русия и изпращане на още оръжие към Украйна.

Зарков бе категоричен – подкрепя Радев и не вижда несъответствие между него и суверена. “Подкрепям позицията на Румен Радев. Не, той не прекрачва конституционните правомощия в нито един случай”, заяви Зарков и допълни, че “няма основание за импийчмънт на президента. Това е един от елементите на предизборната кампанияа, в случая избран от ДБ”.

“Думите му са негова последователна позиция от много време. Няма сблъсък с решението на НС”, смята правосъдният министър.

По-късно вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че не изключва да има още санкционирани български граждани по глобалния закон „Магнитски“. Според Йотова списъкът е още едно доказателство, че очевидно не сме си свършили работата. Тя припомни, че няколко народни събрания, включително последното, трябваше да приемат съответното антикорупционно законодателство и законодателство, свързано със съдебната система. Вицепрезидентът изрази надежда след изборите да има сериозно и стабилно мнозинство със стабилно правителство, чийто първи приоритет да е именно приемането на тези закони.

 

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.