Последни новини
Home / Законът / Националното бюро за правна помощ със 108 494 решения за предоставяне на правна помощ в последните 4 години

Националното бюро за правна помощ със 108 494 решения за предоставяне на правна помощ в последните 4 години

Defakto.bg

 

Държавата е изплатила 29 112 550 лева за предоставяне на правна помощ на хора от уязвимите социални групи, включително пострадалите от домашно насилие и трафик на хора, деца в риск и търсещи международна закрила от началото на 2020 г. до януари 2023 г.

Това отчете председателят на Националното бюро за правна помощ (НБПП) Наталия Илиева по време на първия публичен отчет на Бюрото от неговото учредяване през 2006 г. Форумът бе в зала „Тържествена“ на Съдебната палата, съобщи МП.

По предоставяне на правните консултации, представителство и защита по съдебни дела на хора от уязвимите социални групи към момента работят общо 6324 адвокати в страната, вписани в Националния регистър за правна помощ.

За последните 4 години чрез Националния телефон за правна помощ, администриран от Бюрото, са предоставени 16 319 консултации.

„Вашата дейност е мисия, всички, които работят в Бюрото, са медиатори между закона и правата на нуждаещите се. Вие извършвате тънката спойка между социалната политика и правната защита. По-достъпната и навременна правна помощ може да намали бедността и социалното изключване“, заяви в приветствието си вицепрезидентът Илиана Йотова.

Тя подчерта също: „Колкото повече отстъпление от защита на човешките права наблюдаваме, толкова повече значението на вашата работа расте. С просто око може да се види как особено в последните години има регрес от защита на човешките права, отвоювани с десетилетия. Някои политици днес говорят за човешките права като за луксозна политика в условията на криза. Други, за съжаление, яростно се противопоставят на тяхната защита.“

Вицепрезидентът напомни за предложенията на Министерството на правосъдието за законови промени, останали неприети от последния състав на парламента, за сериозния отпор срещу проекта за промени в  закона за домашното насилие, за неприетата съдебна реформа.

В словото си Илиана Йотова акцентира и върху наложителността да се изготви профилна статистика за хората, които се нуждаят от правна помощ, както и за това в какви направления трябва да им се помага и кои са институциите, които трябва да работят заедно.

Министърът на правосъдието Крум Зарков заяви, че зад всяко от числата в отчета на НБПП стои неуморен труд, организиран от Бюрото и осъществен от стотици адвокати от цялата страна. „Стоят съдби, на които е помогнато и аз лично се убедих в последните месеци във вашата отдаденост и тази на хората, заети с благородната дейност“, каза министърът. Той подчерта приемствеността в НБПП, в което всеки нов председател надгражда стореното от предшественика му. Акцентира върху приетите важни промени в Закона за правната помощ, разширили възможностите за нейното оказване и кръга от лица, които могат да я потърсят. „Освен на повече хора, като на тези, поставени под запрещение и хората с увреждания, правни консултации ще може да се предоставят при оспорване на административни актове, както и в много извънсъдебни производства, в това число и медиацията.“

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев отбеляза доброто сътрудничество на адвокатурата с НБПП и отбеляза, че почти половината адвокати в страната са вписани в Националния регистър за правна помощ.

По време на отчета Наталия Илиева акцентира, че в последните година са  разкрити 17 регионални центрове за консултиране към адвокатски колегии в страната. „Те са прекият път за получаване на правна помощ от уязвимите групи. От м. г. дадохме приоритет в работата им, свързана със защита на жертвите, пострадали от домашно насилие.“ Тя допълни, че по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, който се изпълнява от Бюрото, са предоставени 3744 правни консултации  на хора от отдалечени населени места с фокус към ромската общност, като по 200 случая адвокатите са работили по казуси, свързани с домашно насилие.

От март 2021 г. първичната правна помощ на НБПП се администрира само по електронен път чрез Единна електронна система за правна помощ, а от юни 2022 г. тя е интегрирана с Единната информационна система на съдилищата, което позволява електронен обмен помежду им.

Председателят на Агенция за бежанците Мариана Тошева подчерта огромния принос на НБПП по администриране на правна помощ в производствата по закрила на непридружените деца бежанци. От ноември 2020 г., когато с промени в закона правна помощ се предоставя на непридружени малолетни и непълнолетни чужди граждани, търсещи или получили международна закрила, Бюрото е издало 7712 решения за предоставяне на правна помощ по Закона за убежището и бежанците.

Директорът на Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ доц. д-р Боряна Мусева посочи НБПП като много добър пример за съвместна работа между адвокатурата и изпълнителната власт.

Елена Чернева, заместник-омбусман и предшественик на Илиева като председател на НБПП заяви, че в годините обемът на правната помощ се е увеличил с разширяване на кръга на лицата, които могат да получат такава. Тя изтъкна приноса на адв. Даниела Доковска за подпомагане на дейността на Бюрото.

На форума присъстваха още зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова, първият председател на НБПП Вася Илиева, адвокати и магистрати.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.