Последни новини
Home / Законът / АС – София отмени оправдателна присъда на прокурор Райна Бачева и я осъди за осуетяване на наказателно правосъдие

АС – София отмени оправдателна присъда на прокурор Райна Бачева и я осъди за осуетяване на наказателно правосъдие

Defakto.bg
Прокурор Райна Бачева

Апелативен съд  – София отмени оправдателната  присъда на бившия прокурор Райна Бачева от районна прокуратура  Благоевград за осуетяване на наказателно преследване.  Съдиите Вера Цветкова,  Маргаритка Шербанова и Петър Гунчев и я признават за виновна за възпрепятстване на правосъдие. Те й определят   шест месеца лищаване от свобода с три години изпитателен  срок.

Казусът е от  25 юни 2015 г., когато на пешеходна пътека в Благоевград, водачът Владислав Еленков удря с колата си пешеходка, на която принява средна телесна повреда.   Бачева, като дежурен прокурор  била уведомена за произшествието от разследващ полицай, но вместо да разпореди незабавни действия,  прокурорката разпоредила  по телефона на полицая да не започва наказателно преследване, а да уведоми КАТ  за налагане на административно наказание на Еленков.  По време на разследването било установено, че Бачева е била информирана за инцидента от свой близък,  приятел на Еленков.

Заради този случай Бачева беше и отстранена от длъжност. Мотивите към  присъдата още не са изготвени.

Миналата година по това обвинение  прокурор Бачева бе оправдана от специализирания наказателен  съд, а делото се озова в АС – София по протест на прокуратурата.  След служебна проверка на делото,   АС  отсъжда  „виновна“ , като оставя в сила останалата част от присъдата.

С останалата част от присъдата,  произнесена през април 2022 г.  прокурор Бачева бе призната за виновна и осъдена на  6 месеца лишаване от свобода с  една година изпитателен срок отново  за осуетяване на  правосъдие.  Тя бе  осъдена за оказван натиск върху колега прокурор да прекрати дело срещу нашумяла тогава врачка Гюлшен Ходжа (Николинка Василева),  с добри контакти в прокуратурата.  Преди  това самата Бачева бе  прекратила дело срещу врачката, но постановлението ѝ било отменено от съда.  От мотивите  се разбра,  че Бачева е била много настоятелна в опитите да спаси  Гюлшен Ходжа.  „Помисли си добре. От делото се интересува човек от високите етажи. Колелото се върти“, казва Бачева на колегата си младши прокурор.   Срещу  въпросната врачката имаше няколко дела за измами,  тя влезе и в затвора, след като преди това вече имаше условна присъда.    Заради Гюлшен Ходжа  преди 6 години беше наказан и прокурорът от Върховната административна прокуратура Тодор Мерджанов. Той бе понижен в длъжност от Прокурорскта колегия  за шест месеца, след като стана ясно, че е консултирал измамницата.

Срещу прокурор Бачева имаше две дисциплинарни производства през последните години. В първия случай бе  опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш, издаден на сина ѝ,  и повече да не закачат „тази кола“, за което беше наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

Нашумял бе и случай  с ходатайтвото й пред oxpaнитeлнa фиpмa да бъде назначен на работа нейн приятел. Жалбата срещу Бачева бе  проверявана от  oтдeл „Инcпeĸтopaт“ във BKΠ, който установи, че в продължение на седмици прокурорката настоявала за назначението  пред управителя на фирмата (и не само).  Приятелят й бил назначен,  а след около година, когато отношенията на двамата непотръгнали, тя се обадила отново във фирмата с искане да бъде увлонен.

Aз гo нaзнaчиx, aз щe гo мaxнa!“. Paзгoвop c тaĸoвa cъдъpжaниe Бaчeвa пpoвeлa и cъc cлyжитeл нa фиpмaтa, зaeмaщ pъĸoвoднa длъжнocт, ĸoгoтo пoвиĸaлa в ĸaбинeтa cи в PΠ-Блaгoeвгpaд.  Ha тoзи cлyжитeл пpoĸypop Бaчeвa зaявилa, чe тpябвa дa нaмepи нaчин и дa yвoлни бившия й вeчe пpиятeл нa вcяĸa цeнa: „Знaeш ĸaĸвo paбoтя. Koлeлoтo ce въpти. Ceгa aз имaм нyждa oт тeб. Утpe ти щe имaш нyждa oт мeн. “

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.