Последни новини
Home / Законът / Съдията от Върховния административен съд Галина Карагьозова се пенсионира с почести и признание

Съдията от Върховния административен съд Галина Карагьозова се пенсионира с почести и признание

Defakto.bg

 

Съдия Галина Карагьозова

Върховният съдия Галина Карагьозова се пенсионира, а Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет  я изпрати с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“, както и с парична награда от  1500 лв. за висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Предложение за поощряване бе направено от Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, който се мотивира с нейния дългогодишен юридически стаж – над 41 годинин, като 34 години е заемала длъжносттта „съдия“, от които над 15 – във ВАС. Той посочи   нейната отлична теоретична и практическа подготовка, изключително богат професионален и административен опит.

Признание за качествата и професионализма й бяха изказани от  Боян Магдалинчев,  Севдалин Мавров и Атанаска Дишева.

„Галя Карагьозова беше член на ВСС, където смело и последователно изразяваше своите позиции, включително и в защита на независимостта на съдебната система, което е повод за професионална гордост.  Убедена съм, че това, което е направила като съдия и член на ВСС ще бъде повод за подражание и пример, който трябва да бъде припомнян и следван“, заяви Атанаска Дишева.

Карагьозова бе  член на ВСС в периода 03 октомври до 2012 г. до  03 октомври 2017 г.   В него тя  спадаше към т.нар. „революционно малцинство“, което не припяваше в общия хор с властта.  Типичен пример за съхранена критичност бе нейния коментар в интервю за пресата по повод онзи СМС,  в който верен  член на съвета уведомяваше  тогавашния премиер Борисов какво предстои да се случва във ВСС.  Борисов пък го  препрати на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и това предизвика бурен  скандал, който наложи самият министър  председател  да долети във ВСС за  потушаване на напрежението.

При пожарникарската акция на премиера, след като „счупи прозорците и вратите“ във ВСС, лъснаха слугинажът и зависимостите„, бе оценката, която Карагьозова даде на обслужващия „персонал“.

Най-големият парадокс на този съвет е, че когато става дума за наболели проблеми на съдебната власт, той работи добре..  Но когато става дума за кадровата политика, тогава някои от резултатите са, меко казано, спорни“ – не криеше от медиите  тя  мнението си за една от най – важните  политики на  ВСС – кадруването.

Галина Карагьозова е завършила право в СУ „Св.Климент Охридски“.

Започва кариерата си като стажант-съдия в Софийския градски съд през 1981 г. Работила е в районните съдилища в Пловдив, Карлово и София и в административния съд в София.

От 2002 до 2012 г. е съдия във Върховния административен съд. Избрана е за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота през 2012 г.

След приключване на мандата ѝ като член на ВСС,  се върна на работа във Върховния административен съд.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.