Последни новини
Home / Законът / ВКС разглежда делото за катастрофата в Братаница, при която загина 8-годишно момиченце

ВКС разглежда делото за катастрофата в Братаница, при която загина 8-годишно момиченце

Defakto.bg

Върховният касационен съд ще разгледа делото за смъртта на 8-годишното момиченце Моника,  блъснато на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница през юли 2021 г. Подсъдим по него е 43-годишен бивш служител Владимир П. от  сектор „Борба с организираната престъпност“.

Делото е образувано по протест и касационни жалби на частния обвинител Б. М. С. и нейните повереници срещу решение на Апелативен съд – Пловдив.
С присъда  на Окръжен съд – Пазарджик подсъдимият е признат за виновен за извършеното престъпление, като му е наложено наказание „лишаване  от свобода“ за срок от 4 години и 8 месеца и лишаване  от право да управлява МПС за срок от 6 години.

С въззивното решение на АС – Пловдив присъдата е изменена, като той е оправдан за нарушения по  Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и правилника  за неговото прилагане,  а  размерът на наложеното му наказание е променено на три години условно.  Намален е и размерът на наказанието „лишаване от право да управлява МПС“ от 6 години на 4 години.  Присъдата е потвърдена в останалата ѝ част.
В жалбите и протеста се изтъкват доводи за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание.  Отправени са искания да се отмени въззивното решение и делото да се върне за ново разглеждане от Апелативен съд – Пловдив, като се увеличи наложеното наказание на подсъдимия  и  се отмени приложението на чл. 66 от НК, съобщават от ВКС.

Преди заседанието близки на загиналото момиче излизат на протест пред Съдебната палата в София с искане за справедлива присъда.

По късно стана  ясно, че прокуратурата е поискала от Върховния касационен съд да върне за ново разглеждане делото за смъртта на 7-годишната Моника от пазарджишкото село Братаница. Подсъдимият е  поискал условната му присъда  да бъде потвърдена. Към  настояването на прокуратурата за връщане на делото на Пловдивския апелативен съд са се присъединили и родителите на малката Моника.

„Не може да бъде прегазено и убито едно българско дете и за това нещо да няма ефективно наказание. Целите на закона са свързани с това да се действа превъзпитателно върху всички членове на обществото. Ако се започне да се раздават условни присъди за умъртвяването на пътя на българските деца, това би предизвикало едно чувство на безнаказаност у всички“,  коментира  адвокат Димитър Марковски.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.