Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд отхвърли пет жалби на „Продължаваме промяната“ срещу състави на РИК

Върховният административен съд отхвърли пет жалби на „Продължаваме промяната“ срещу състави на РИК

Defakto.bg

Върховният административен съд отхвърли пет жалби на Коалиция „Продължаваме промяната“ срещу съставите на районните избирателни комисии в Плевен, Пазарджик, Шумен, Монтана и Кюстендил с решения по административни дела № 1541, 1542, 1543, 1544, 1545 от 2023 година.

Върховните съдии приемат, че обжалваните решения за съставите  на петте районни избирателни комисии не противоречат на целта на закона и  ЦИК не е  упражнила превратно предоставената й власт.  Целта на закона е да се ограничи мнозинството на една партия и коалиция в РИК като нейни членове, както и като ръководен състав.  В конкретните случаи тази цел е спазена, поради което ЦИК не е упражнила превратно предоставената й власт.

Съгласно чл.145, ал.1 от АПК контролът, осъществяван от съда върху решението на ЦИК, е само за законосъобразност, а не по целесъобразност. След като атакуваното решение на ЦИК не противоречи на императивна законова разпоредба, същото не е незаконосъобразно.

Без правно основание са и отправените от жалбоподателя твърдения за  липса на   предварително обявени от страна на ЦИК критерии  при назначаване  ръководния състав на РИК, което създавало  условия за произволност.  Така формулираното оплакване  не е относимо към  настоящия правен спор, а към решение № 1584 – НС/02.02.2023г. на ЦИК, което не е обжалвано от Коалиция „Продължаваме промяната“ или от друг участник в изборите, поради което е влязло в сила и не е предмет на  настоящото съдебно производство, посочват от ВАС.

Поради това съдебните състави на ВАС приемат, че не са налице отменителни основания по смисъла на чл. 145 АПК и жалбите следва да бъдат отхвърлени като неоснователни.

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.