Последни новини
Home / Законът / Н. Малинов, обвинен за шпионаж в полза на Русия, заминава за Москва да обсъди включването му в списъка „Магнитски“

Н. Малинов, обвинен за шпионаж в полза на Русия, заминава за Москва да обсъди включването му в списъка „Магнитски“

Defakto.bg

 

Лидерът  Движение „Русофили“ Николай Малинов, който е сред петимата нови  български грждани, санкционирани по американския закон „Магнитски“, заминава за Москва.  Утре той ще обсъди последиците от включване му в санкционния списък с руския външен министър Сергей Лавров,  в което е подсъдим за шпионаж в полза на Русия.  Това обяви самият Малинов преди поредното заседание в Софийския градски съд, в което е подсъдим като шпионин на Русия.

Отивам при приятели. Оценката на враговете ми е ясна, висока. Ще разбера какво ме очаква… Мисля, че моите приятели, чиновници, които се занимават с външна политика по 30, 40, 50, 60 години, по-добре знаят. Аз за „Магнитски“ нищо не знам. Аз знам, че всички неща, които са написани тук, са пълни лъжи и измишльотини.

Малинов заяви, че вече търпи последици от включването му в „Магнитски 2“ – чрез ограничения върху банковите сметки на дружествата и политическите проекти, в чиято управа е той.

През 2021 г. прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Николай Малинов като  „лидер на политическа партия за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна“. Конкретното му  обвинение  е за  престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

През септември 2019 г. прокуратурата шумно обяви, че е задържала председателя на Националното движение „Русофили“ Николай Малинов. След като изкара няколко часа в ареста, той излезе срещу 50 000 лв. парична гаранция и обвинение в шпионаж в полза на руски организации и руски граждани.  Доказателствата по делото, разпространени от прокуратурата, се оказаха куп материали за връзките между Русия и България, по които работил Малинов. „Това, което аз говоря, го мислят над 1 млн. българи“, каза той. По негови думи случаят с обвинението срещу него се политизирал, тъй като се обсъждал и в САЩ, и в Русия.

В санкционния списък от САЩ бе посочено, че след като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба“ лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли, се казва в мотивите за наложените санкции по „Магнитски“.

Николай Малинов заяви, че вече търпи санкции, след като името му попадна в забранителния списък по закона „Магнитски“. Блокирани са му всички банкови карти, както и някои сметки. В същото време е имало проблем с регистрацията в Централната избирателна комисия на четворна коалиция, в която участва „Русофили“.

Малинов съобщи още, че в надпреварата за парламентарния вот неговата формация ще се яви в коалиция с партията на Волен Сидеров „Атака“ и други две комунистически движения.

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.