Последни новини
Home / Законът / ВКС образува тълкувателно дело за налагане кумулативно на наказанието лишаване от право да се управлява МПС

ВКС образува тълкувателно дело за налагане кумулативно на наказанието лишаване от право да се управлява МПС

Defakto.bg

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело относно налагането кумулативно на наказанието лишаване от право да се управлява МПС на лице, което управлява МПС в срока на изтърпяване на мярка за временно отнемане на свидетелството му за управление, съобщиха оттам.

Председателят на    на Върховния касационен съд  с  разпореждане  е образувала   Тълкувателно дело № 2/2023 г. за приемане от Общото събрание на Наказателната колегия на съда на тълкувателно решение по въпроса: „Разпоредбата на чл. 343г от НК относно предвиденото кумулативно наказание лишаване от право да се управлява МПС по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК приложима ли е в случаите на престъпление по чл. 343в, ал. 3 вр. ал. 1 от НК?“

Нормата на чл. 343в, ал. 1 от НК гласи, че който управлява моторно превозно средство (МПС) в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от двеста до хиляда лева. Според ал. 3 наказанието по ал. 1 се налага и на лице, което управлява МПС в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на МПС.  Съгласно чл. 343г от НК във всички случаи на чл. 343, 343а, 343б и чл. 343в, ал. 1 съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7 и може да постанови лишаване от право по т. 6.

Тълкувателното дело е образувано по искане от главния прокурор за приемане на тълкувателно решение поради констатирана противоречива съдебна практика.  В него се посочва, че разпоредбата на чл. 343г от НК предвижда кумулативно налагане на наказание лишаване от право по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК във всички случаи на престъпления по чл. 343, чл. 343а, чл. 343б и чл. 343в, ал. 1 от НК. За престъпление по чл. 343в, ал. 3 вр. ал. 1 от НК законът предвижда същото наказание, каквото е наказанието по чл. 343в, ал. 1 от НК, чрез съответната за това препратка, а именно: лишаване от свобода до три години, глоба от двеста до хиляда лева и кумулативно предвиденото по чл. 343г вр. чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК наказание лишаване от право да се управлява МПС.

В искането се казва, че според едната част от съдебните състави за извършено престъпление по чл. 343в, ал. 3 вр. ал. 1 от НК, която норма препраща относно вида и размера на наказанието към разпоредбата на ал. 1 от същия текст, се дължи задължително и налагане на кумулативно предвиденото в чл. 343г от НК наказание лишаване от право да управлява МПС. В случая е използвана особен вид законодателна техника – кумулативно предвиденото наказание по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК е изведено в една обща норма в чл. 343г НК, вместо да е вписано в самата разпоредба на чл. 343в, ал. 1 от НК. Следователно наказанието лишаване от право да се управлява МПС е част от комплексната санкция както за престъплението по чл. 343в, ал. 1 от НК, така и за това по чл. 343в, ал. 3 вр. ал. 1 от НК.

Други съдебни състави застъпват противоположната теза. Според тях в разпоредбата на чл. 343г от НК лимитативно са посочени престъпленията, за които може да бъде наложено наказанието по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК – лишаване от право да се управлява МПС, като сред тях не фигурира престъплението по чл. 343в, ал. 3 вр. ал. 1 от НК. Наказателният закон не може да се тълкува разширително или по аналогия.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.