Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор Иван Гешев: Провеждането на „Луковмарш“ е срам за нас като българи

Главният прокурор Иван Гешев: Провеждането на „Луковмарш“ е срам за нас като българи

Defakto.bg

 

В декларацията срещу провеждането на „Луковмарш“ – „Срещу омразата, която ни разделя”, се посочва: „Ние вярваме, че българското общество и столицата на България, са горди с многообразието и различията в тях. Обща цел трябва да бъде съвместната работа в името на бъдещето и развитието, а не възраждането на разделения и омраза от миналото. Ние се надяваме, че все по-често улиците на София и всеки български град ще бъдат място за празнуване на всички неща, които ни обединяват и ни правят по-силни и по-мъдри“.

Прокуратурата на Република България се присъедини към декларацията „Срещу омразата, която ни разделя“, насочена срещу провеждането на „Луковмарш“ в столицата, съобщи прокуратурата. Приемането на декларацията е по инициатива на  Организацията на евреите в България “Шалом”, Федерацията на ционистите в България, Организацията “Приятели на Израел в България – Негев”, Централния израилтянски духовен съвет, Американския еврейски комитет. Документът е подписан от общо 17 организации.

Провеждането на мероприятие като т.нар. „Луковмарш“ и подобни, свързани с омраза, омраза не само на расова основа, антисемитизъм, хомофобия и какво ли още не, са срам за нас като българи и като държава. Това  казва  главният прокурор Иван Гешев при подписването на декларация против езика на омразата и за забраната на „Луковмарш“ – „Срещу омразата, която ни разделя“.

„Провеждането на мероприятие като т.нар. „Луковмарш“ и подобни, свързани с омраза, омраза не само на расова основа, антисемитизъм, хомофобия и какво ли още не, са срам за нас като българи и като държава. Срам са особено за нас, защото точно ние българите, българският народ, както каза проф. Оскар, въпреки че бяхме съюзник на фашистка Германия, успяхме да спасим всички свои еврейски съграждани. Всички. И в края на Втората световна война българските евреи са повече от преди началото на войната“, изтъква главният прокурор.

На фона на 80-годишнината от това чудо, е срам провеждането на каквито и да е мероприятия, които са в посока антисемитизъм и насаждане на расова, религиозна или етническа омраза. Срам за нас като българи“.

Гешев изразява  съжаление, че след като две последователни години – 2020 и 2021 г., властите не са допуснали провеждането на „Луковмарш“, през 2022 г. „този марш се състоя, което е едно позорно отстъпление от едни постигнати добри резултати“.

На събитието присъства  кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната власт, дипломати от страни членки на Европейския съюз, Държавата Израел, САЩ, Великобритания и др. От страна на прокуратурата участва и Десислава Пиронева, заместник главен прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура.

Иван Гешев декларира, че прокуратура ще положи всички усилия, съвместно с останалите институции, да не допусне провеждането на т.нар. „Луковмарш“ тази година.   В тази връзка той съобщава, че в началото на следващата седмица ще се проведе среща на ръководството на прокуратурата, Столична община, МВР, ДАНС и други държавни институции, на която ще се набележат конкретните действия за недопускане провеждането на незаконната проява.

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.