Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков към председателя на СЕС: Съдебната реформа не е лесна, вървим стъпка по стъпка, но посоката е правилна

Министър Зарков към председателя на СЕС: Съдебната реформа не е лесна, вървим стъпка по стъпка, но посоката е правилна

Defakto.bg

Не можем да намалим стандарта, да отстъпим от ценности, не можем да проявяваме толерантност или търпимост към корупцията, например“, акцентира председателят на Съда на ЕС проф. Кун Ленартс.

Въпросът за върховенството на закона не е само национален въпрос. А темата за върховенството на закона не е нова за нас в България. Реформата се прави стъпка по стъпка, посоката е правилна, тенденцията е ясна – това заяви министър Крум Зарков на срещата си с председателя на Съда на Европейския съюз (СЕС) проф. Кун Ленартс  в Министерството на правосъдието.

Проф. Ленартс подчерта, че всички 27 страни-членки са изправени пред предизвикателства по темата за върховенството на закона, но спецификите на тези предизвикателства са различни.

Крум Зарков увери, че България ще продължи с усилията си да допринася и подкрепя работата на Съда на Европейския съюз.

По-рано днес двамата участваха в конференция на тема: „Върховенството на закона и конституционната идентичност на Европейския съюз“, организирана от Българската асоциация за европейско право. Събитието е в рамките на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в края на май и началото на юни в София.

Гост и лектор на форума бе проф. Кун Ленартс, домакин – председателят на БАЕП Александър Арабаджиев, българският съдия в СЕС. На конференцията присъстваха председателите на Върховния касационен съд Галина Захарова, на Върховния административен съд Георги Чолаков, на Конституционния съд Павлина Панова, зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Ина Лулчева, българският съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург Йонко Грозев, съдията ни в Общия съд на ЕС Александър Корнезов, магистрати, адвокати, преподаватели.

Въпросите за върховенството на закона и конституционната идентичност на ЕС болезнено и актуално стоят и пред България. За нас е признание, чест и възможност да ги поставим, включително и на предстоящия висок форум в София“, заяви в приветствието си министър Зарков.

Принципът за върховенството на правото е върховен регулатор на ценностите на ЕС. Задачата на съдиите е да отстояват своята независимост, задачата на гражданите е да познават и отстояват правата си, но неотменна задача на държавата е да осигури обезпечаването и защитата на тези права“, заяви председателят на ВКС Галина Захарова.

 Темата на конференцията е част от по-голямата тема за идентичността на Европа. Но Европа е и различна и възникват ред въпроси – може ли правовата заедност на ЕС да има върховенство, без да бъдат ясно посочени рамките, в които можем и най-вече искаме да съществуваме? Следва ли тези рамки да бъдат трайни и устойчиви или могат да бъдат гъвкави и динамично променливи в съответствие с динамиката на процесите, които вървят в обществото?“, попита председателят на ВАС Георги Чолаков.
 „Адвокатът често е изправен пред предизвикателството със законови средства да се противопоставя на беззаконието. През последните години върховенството на закона е в основата на европейския дебат, у нас този проблем продължава 32 години. Затова е важно всеки от нас ежедневно, постоянно, непрекъснато да отстоява принципите на ЕС, на първо място върховенството на закона“, каза зам.-председателят на ВАдС Ина Лулчева.

В изложението си пред конференцията Кун Ленартс подчерта, че „всички държави от ЕС са важни в Съюза, ценностите не се налагат от Брюксел или от Люксембург, това са споделени ценности“.

Всяка държава сама решава дали да се присъедини към ЕС, но направи ли го, поема задължението да спазва Хартата на основните права на ЕС, напомни Ленартс.  Това не означава, че Съюзът представлява единен конституционен модел, но от всяка държава се очаква като краен резултат да постигне спазването на принципа на върховенството на закона. „Не можем да намалим стандарта, да отстъпим от ценности, не можем да проявяваме толерантност или търпимост към корупцията, например“, акцентира председателят на Съда на ЕС.

И още: Гръбнакът на демократичната общност са върховенството на правото и независимата съдебна система. Съдилищата трябва да са арбитри и пазители на върховенството на правото. Без независими съдии публичните власти могат да упражняват властта превратно. А националната идентичност не може да е такава, че да нарушава базисни ценности на ЕС, основната от които – върховенството на правото.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.