Последни новини
Home / Законът / Председателят на СЕС проф.Коен Ленартс с лекция за върховенството на закона на конференция в София, организирана от Българската Асоциация за Европейско право

Председателят на СЕС проф.Коен Ленартс с лекция за върховенството на закона на конференция в София, организирана от Българската Асоциация за Европейско право

Defakto.bg
Председателят на Съда на Европейския съюз проф. Коен Ленартс.

На 17.02.2023 г. Българската Асоциация за Европейско право е домакин на конференция на тема :“ Върховенството на закона и конституционната идентичност на Европейския съюз“.

Събитието се организира в рамките на предварителната програма на ХХХ конгрес на Международната Федерация по Европейско право (FIDE) , който ще се проведе в Coфия в пepиoдa 31 мaй – 3 юни 2023 г.  Конференцията ще бъде открита от  Александър Арабаджиев,  съдия в Съда на ЕС и министъра на правосъдието  Крум Зарков. Приветствия  към участниците ще бъдат отправени от Председателите на ВКС и ВАС  Галина Захарова и Георги Чолаков, а от името на Висшия Адвокатски съвет от адвокат  Ина Лулчева.

Гост-лектор на конференцията е Председателят на Съда на Европейския съюз- проф. Коен Ленартс.  Речта му е насочена към изясняване на конституционната идентичност на държавите членки в контекста на практиката на Съда на Европейския съюз и е свързана с тълкуването и прилагането на принципа на върховенство на закона.   Акцентът е върху  развиващата се вече 70 години идея за спазване на един от основополагащите принципи на Съюза и неговото отражение в ежедневието на гражданите на ЕС, съобщиха от БАЕП.

Председателят на Конституционния съд, Павлина Панова, ще говори за правната рамка на диалога между националните съдилища и Съда на ЕС през
призмата на практиката на КС.

Във втората част от конференцията се очаква задълбочена дискусия насочена за  необходимостта от промяна в съдебната практика и конкретни национални разпоредби, провокирана от постановените решения на СЕС по български преюдициални запитвания.  Подобна промяна би била ефективно вътрешно-правно средство за защита от онези национални правни норми, които противоречат на правото на ЕС и респективно, създавават предпоставки за нарушаване на основни права на субектите на гражданския оборот. Противопоставяне на законовите нарушения, които позволяват да бъдат нарушавате правата и свободите на гражданите, както и превенция от приемане на законаделни решения, които могат да доведат до такива последици е в основата на принципа за върховенство на закона и независимостта на съдебната система в страната.

На предстоящия  през май-юни  ХХХ конгрес на Международната Федерация по Европейско право (FIDE) се очакват нaд 450 вoдeщи чyждecтpaнни и нaциoнaлни юpиcти в oблacттa нa пpaвoтo нa EC, cpeд ĸoитo cъдии, вĸлючитeлнo oт CEC, пpeдcтaвитeли нa aĸaдeмичнитe cpeди и нa дeлoвия cвят.  Toвa щe e пъpвият Koнгpec нa FІDЕ, ĸoйтo щe ce пpoвeдe в Югoизтoчнa Eвpoпa. Πocлeдният ce cъcтoя в Xaгa, Hидepлaндия пpeз 2021 г.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Класирани са трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.