Последни новини
Home / Законът / Според Гешев войната между институциите е довела до трагедията със загиналите мигранти

Според Гешев войната между институциите е довела до трагедията със загиналите мигранти

Defakto.bg

Вчера бе един лош ден за България и за нас като българи. Това, което се случи – тези 18 загинали и многото пострадали край с. Локорско, е резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от съсипването на МВР от един предишен министър на вътрешните работи, от определени т.нар. политически решения.  От това, което някои наричат съдебна реформа“ – така  главният прокурор Иван Гешев  намери за уместно да коментира  трагедията  с мигрантите, открити мъртви в камион на 17.02.2023 г. „Отново влязохме в черната статистика на Европа, за съжаление и в световните новини, с лошо“,  заяви той.

Гешев не пропусна по повод злощастната кончина на хората да подчертае, че след закриването на „най-сериозния инструмент за борба с организираната престъпност – Специализираната прокуратура, резултатите са видими и те са 50 % спад на делата за организирана престъпност. Отново не посочи конкретни факти и числа.

18  души, сред които и едно дете, бяха открити мъртви в петък  в изоставен камион край софийското село Локорско. Вътре са били натоварени 52-ма мигранти от Афганистан, които са пътували към Великобритания, Германия и Франция. Те са били натъпкани в укритие, изградено в долната част на превозното средство под товара от дървен материал. Част от укритието не е било добре изолирано и изгорели газове от камиона са влизали в него. 34-имата ранени бяха хоспитализирани в различни лечебни заведения в столицата. Сред пострадалите са и пет деца.

Гл. прокурор Гешев присъства на брифинг в Националната следствена служба, на който бяха представени подробности във връзка с трагедията с мигрантите и разследването. В брифинга взеха участие заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването, Атанас Илков, директор на ГД “Национална полиция“, Христо Кръстев, заместник градски прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура.

Той отбеляза, че в момента има сериозни усилия от страна на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за съвместна работа между МВР и прокуратурата и изрази надежда, че това ще продължи. „Надявам се, че съвместно ще защитим сигурността на българските граждани. Единственият враг на прокуратурата е престъпността. Ще продължим да работим в интерес на хората и на народа“, каза главният прокурор.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов съобщи, че във връзка с разследването е извършена огромна по обем работа – десетки разпити, претърсвания, експертизи. Заключението на съдебно-медицинските експертизи показва, че смъртта на мигрантите е настъпила от асфиксия вследствие на недостиг на кислород.

От заключението от аутопсиите е видно, че пострадалите са загинали в резултат на асфикция- задушаване, причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство, както от позицията им в камиона, при която са били свити и наблъскани като в консерва, а движенята на гръдния им кош и корема са били силно ограничени. Това е довело до една продължителна и масивна кислородна недостатъчност и в крайна сметка е довело до смъртта на 18 човешки същества“.

Той разясни механизма на престъпната дейност и тарифите, които мигрантите са плащали по веригата, за да стигнат до крайната дестинация – Западна Европа, до Великобритания, Германия и Франция.

От седем задържани след откриването на камиона-ковчег край Лукорско вчера, шестима са получили обвинения за участие в организирана престъпна група за превоз на мигранти от турската граница до границата ни със Сърбия.

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев уточни, че е образуваното досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. „Случаят е особено тежък. В рамките на днешния ден дежурният прокурор от СГП заедно с водещия следовател от НСлС са привлекли като обвиняеми 6 лица“, каза прокурор Кръстев. Предстои наблюдаващият прокурор да поиска спрямо обвиняемите да бъде взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Директорът на ГДНП Атанас Илков благодари на представителите на прокуратурата за доброто взаимодействие. „Съвместно с НСлС успяхме да стигнем до тези лица и да съберем годни доказателства, които се надявам да бъдат използвани в наказателния процес. Надявам се в следващото Народно събрание предложенията, които бяха направени от министъра на вътрешните работи и не стигнаха доникъде, да бъдат приети и наказанията за този тип престъпна дейност да станат много по-строги, тъй като ще изиграят по-голяма превантивна роля“, каза Атанас Илков.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев даде повече информация за здравословното състояние на пострадалите, като уточни, че при голяма част от мигрантите то се подобрява.

Борислав Сарафов  отбеляза, че цялата престъпна група, отговорна за трагедията е била разбита за по-малко от денонощие.

По-късно през деня  прокуратурата съобщи, че всички загинали са граждани на Ислямско емирство Афганистан.

Ето и справката за повдигнатите обвинения на шестимата, обявени само чрез инициалите си.  Прокуратурата  ще поиска от съда те да останат в ареста:
А. А. е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

  • От неустановена дата през януари 2022 г. до 17.02.2023 г. на цялата територия на Република България, е участвал в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да се извършват съгласувано в страната престъпления по чл. 280 от НК и по чл. 281 от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, като групата е създадена с користна цел (получаване на доходи от престъпна дейност) на територията на гр. София и страната – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.
  • На 17.02.2023 г. на територията на гр. Бургас и гр. София, в съучастие като съизвършител, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага противозаконно подпомагал чужденци – 52 лица от мъжки пол, с неустановена самоличност, граждани на Ислямско емирство Афганистан, да пребивават в страната и да преминат през територията на Република България от Република Турция към Република Сърбия – посрещнал горепосочените лица след преминаването им на границата от Република Турция в Република България,
  • осигурил транспорт, като набавил за превозването им до Република Сърбия товарен автомобил, в който бил изграден специален тайник, в нарушение на закона, изразяващо се в непритежаването на български и чужди разрешения за пребиваване на територията на Република България от посочените чужди граждани, като деянието е извършено по отношение на повече от едно лице, по отношение на лице, ненавършило 16-годишна възраст, извършено по начин, опасен за живота на лицата, организирано от престъпна група и е извършено чрез използване на МПС – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1-5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.
  • На 17.02.2023 г. в землището на с. Локорско, при условията за независимо съпричиняване, по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – на 18 лица от мъжки пол с неустановена самоличност, граждани на Ислямско емирство Афганистан, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъла на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност – обществен превоз на пътници на територията на Република България, която е нямал право да упражнява, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 123, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

 

            В. Х., П. Я. и Т. Т. са привлечени към наказателна отговорност за това, че от неустановена дата през месец януари 2022 г. до 17.02.2023 г. на цялата територия на Република България, са участвали в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да се извършват съгласувано в страната престъпления по чл. 280 от НК и по чл. 281 от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, като групата е създадена с користна цел (получаване на доходи от престъпна дейност) на територията на гр. София и страната – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.

           В. К. е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

  • От неустановена дата през месец януари 2022 г. до 17.02.2023 г. на цялата територия на Република България, е образувал и ръководил организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да се извършват съгласувано в страната престъпления по чл. 280 от НК и по чл. 281 от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, като групата е създадена с користна цел (получаване на доходи от престъпна дейност) на територията на гр. София и страната – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК.
  • На 17.02.2023 г. на територията на гр. Бургас и гр. София, в съучастие като съизвършител, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага противозаконно подпомагал чужденци – 52 лица от мъжки пол, с неустановена самоличност, граждани на Ислямско емирство Афганистан, да пребивават в страната и да преминат през територията на Република България от Република Турция към Република Сърбия – посрещнал горепосочените лица след преминаването им на границата от Република Турция в Република България,
  • осигурил транспорт, като набавил за превозването им до Република Сърбия товарен автомобил, в който бил изграден специален тайник, в нарушение на закона, изразяващо се в непритежаването на български и чужди нарушения за пребиваване на територията на Република България от посочените чужди граждани, като деянието е извършено по отношение на повече от едно лице, по отношение на лице, ненавършило 16-годишна възраст, извършено по начин, опасен за живота на лицата, организирано от престъпна група и е извършено чрез използване на МПС – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1-5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

             Х. Д. е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

  • От неустановена дата през месец януари 2022 г. до 17.02.2023 г. на цялата територия на Република България, е участвал в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да се извършат съгласувано в страната престъпления по чл. 280 от НК и по чл. 281 от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, като групата е създадена с користна цел (получаване на доходи от престъпна дейност) на територията на гр. София и страната – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.
  • На 17.02.2023 г. на територията на гр. Бургас и гр. София, в съучастие като съизвършител, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага противозаконно подпомагал чужденци – 52 лица от мъжки пол, с неустановена самоличност, граждани на Ислямско емирство Афганистан, да пребивават в страната и да преминат през територията на Република България от Република Турция към Република Сърбия – посрещнал горепосочените лица след преминаването им на границата от Република Турция в Република България, осигурил транспорт, като набавил за превозването им до Република Сърбия товарен автомобил, в който бил изграден специален тайник, в нарушение на закона, изразяващо се в непритежаването на български и чужди разрешения за пребиваване на територията на Република България от посочените чужди граждани, като деянието е извършено по отношение на повече от едно лице, по отношение на лице, ненавършило 16-годишна възраст, извършено по начин, опасен за живота на лицата, организирано от престъпна група и е извършено чрез използване на МПС – престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1-5, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.
  • На 17.02.2023 г. в землището на с. Локорско, при условията за независимо съпричиняване с А. А., по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице – на 18 лица от мъжки пол с неустановена самоличност, граждани на Ислямско емирство Афганистан, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност по смисъла на Закона за автомобилните превози, представляваща източник на повишена опасност – обществен превоз на пътници на територията на Република България, която е нямал право да упражнява, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 123, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

 

Работата на СГП и НСлС по разследването на случая продължава.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.