Последни новини
Home / Законът / Във Виена председателите на адвокатски съвети обсъждат мерките по закона „Магнитски“ на територията на ЕС

Във Виена председателите на адвокатски съвети обсъждат мерките по закона „Магнитски“ на територията на ЕС

Defakto.bg
Ивайло Дерменджиев, председател на ВАдС

Във  Виена се проведе 51 – та ежегодна председателска конференция, смятана за едно най-значителните събития на европейката адвокатура. Конференцията е под патронажа на председателя на Австрийската адвокатура.

Гости на форума са  Karoline Edtstadler, председателя на Американската юридическа асоциация Debora Enix-Ross с повече от 400 000 члена – влючително федерални съдии, както и зам.главният европейски прокурор Andres Ritter , както и министърът по въпросите на ЕС на Австрия  Karoline Edtstadler.  България е  представена от председателя на ВАдС  д-р Ивайло Дерменджиев.

Наред с въпросите за прозрачност, антикорупционно законодателство и предизвикателства пред професията, на конференцията е разгледан и проблема за санкциите по глобалния закон „Магнитски“. Както и  взаимодействието с партньорските държави в този контекст и  включването на Великобритания сред държавите, които дават тон за прилагането на правото и закона еднакво в Европа.

Българската делегация е повдигнала въпроса за приложението на мерките на територията на ЕС и евентуалната реакцията на европейската прокуратура по последното развитие за включването на нови лица в глобалния списък „Магнитски“.  Както е известно, Прокуратурата на Лаура Кьовеши сега се намесва само по въпросите за злоупотреба с европейски средства.  За разлика от първия  списък „Магнитски“,  Министерството на финансите на САЩ дава повече конкретика за основанията за включването в списъка на бивши министри.  Това на практика предполага интересно развитие на юриспруденцията в нова посока, като е много  вероятно да се задействат  механизмите на партньорство между ЕС и САЩ за  изясняване на всеки конкретен случай, коментират наблюдатели на събитията.  Не е изключено и  службите на  други държави членки на ЕС да се зантригуват от втория списък, „Магнитски“,  оповестен от МФ на САЩ за България.

Председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс.

В петък на конференция за върховенството на правото, организирана от БАЕП в София, председателят на Съда на ЕС Кун Ленартс, напомни  решението на СЕС по дело на  ЕК срещу Полша, според което посегателствата на европейски  средства в отделните държави членки, е злоупотреба с интересите на европейските данъкоплатци.

„Логично Съдът стигна до неумолимия извод, че съществува ясна връзка между зачитането на върховенството на закона и ефективното изпълнение на бюджета на ЕС, каза председателят на СЕС.  „Нарушенията на принципите на правовата държава могат да застрашат доброто финансово управление на бюджета на Съюза и финансовите интереси на Съюза, доколкото могат да попречат на разходите, покривани от бюджета на Съюза, да отговарят на условията за финансиране, предвидени в правото на Съюза, и по този начин да изпълнят целите, преследвани от Съюза при финансирането на тези разходи“.

В контекста на делото Ланартс  посочи, че от компетентност на Съда на ЕС са ситуации или поведение на публичните органи, които са от значение за доброто финансово управление или за защитата.  „Такъв е например случаят с нарушения, които застрашават правилното функциониране на публичните органи, които изпълняват бюджета на ЕС или осъществяват финансов контрол. Същото важи и за нарушения, които застрашават правилното функциониране на службите за разследване и прокуратурата във връзка с измами и корупция, свързани с изпълнението на бюджета на ЕС. По подобен начин механизмът за  върховенството на закона като цяло и принципа на съдебната независимост,  ще се прилага по отношение на нарушения на принципите на правовата държава, които застрашават ефективния съдебен контрол  върху действията (или бездействието), предприети от тези органи или прокуратури“.

В обобщение –  ЕС има механизъм да постига ефекта, който постига „Магнитски“ чрез Европейската прокуратурата, която е свободна да разследва сигнали/случаите, при които са налице действия, с които се насърчава корупцията,  стана ясно от още думите на проф. Ленартс пред българските юристи.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.