Последни новини
Home / Законът / Оставиха в ареста петимата обвиняеми за каналджийство и смъртта на 18 -те мигранти

Оставиха в ареста петимата обвиняеми за каналджийство и смъртта на 18 -те мигранти

Defakto.bg

Софийският градски съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Христиан Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев, Тачо Тачев и Виктор Кузмов.

На всички е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група и  превозване на 52 мигранти, от които 18 загубиха живота си край софийското село Локорско.  Двама от тях имат и обвинение за причиняване на смърт на 18 души, както и за различна по степен телесна повреда на останалите пострадали мигранти.

По принцип обвиняемите са шестима, но шестият беше задържан в Гърция. Днес е изпратено искане, преведено на гръцки, с което се иска неговата екстрадиция в България.

Съдът се мотивира с наличието на достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че те са извършители на престъпленията, в които са обвинени, както и че може да извършат престъпление. Деянията са предварително добре планирани и старателно изпълнени.

До момента са разпитани множество пострадали лица, които разказват подробно, че са блъскали по преградите, защото са започнали да се задушават, но шофьорите не са помогнали и са избягали.
Пред съда петимата обвинени поискаха по-леки мерки за неотклонение. Дунгаров каза, че е израснал без баща и иска само да е с майка си. Атанасов заяви, че е съдействал напълно и е помогнал „много неща да се решат“. Янев каза, че не се чувства виновен, защото е бил на 400 км. Тачев съжалява, че е „станало така“, а Кузмов, който е обвинен за ръководене на ОПГ, заяви, че би изтърпял наказанието си, ако му се докаже вината, съобщи пресслужбата на съда.
Съдът не намери достатъчно основания, за да приеме, че петимата могат да се укрият, тъй като са съдействали на разследването.
Определението подлежи на жалба или протест пред САС.  В случай, че бъдат депозирани жалби и протести, съдебното заседание е насрочено за 28 февруари.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.