Последни новини
Home / Актуално / Резултати от изборите за делегати в САС: Адвокатите от София се активизираха срещу налаганото им еднолично управление

Резултати от изборите за делегати в САС: Адвокатите от София се активизираха срещу налаганото им еднолично управление

Defakto.bg

На 25  феврурари  Висшият адвокатски съвет свика Общото събрание на адвокатите от страната, на което ще бъде отчетена дейността му за 2022 г.  По закон  всички колегии в страната  проведоха избори за делегати, които ще ги представляват на форума.

Делегатскато събрание на най-голямата колегия – софийската,  изненада с крайните си разултати, които показаха коренна промяна на избора  между първия и втория тур.   На първия  предимство получиха адвокатите,  предложени от ръководството на САК, а на балотажа от 5 февруари, доверието на столичните  защитници рязко се преориенитра и около 80 – 90 процента от делегатите се оказаха представители на столични адвокатски  кантори, свързани с имената на Даниела Доковска, Ивайло Дерменджиев, Ивайло Данов и сдруженията на свободните  адвокати от ОСА и ФОБА, а не на ръковството на САК.  Дори някои представители на Висшия адвоктаски съвет не намериха място като делегати на ОС. Други получиха доста ниски резулатите на представителство.

За какво говори смяната на посоката и  има ли изборът в столичната адвокатура по-широк подтекс, от този който се забелязва на пръв поглед, поиска да узнае Де Факто.

Адв. Албена Пенова: Статуквото не само в София, но и в цялата страна започва сериозно да се пропуква

Динамиката и обратите на обществено-политическия живот в страната не подминаха и Софийска адвокатска колегия.

За първи път в година, в която не предстоят избори за органи, кандидатите за делегати на Общото събрание на адвокатите от Страната бяха почти два пъти повече спрямо квотата от делегати за София (чл. 112 ал. 1 от Закона за Адвокатурата изисква  един делегат на всеки 40
адвоката или за София това са 153 делегата при 6137 членове на колегията).

Отделно, избирателната активност на провелия се на 5 февруари 2023 г. балотаж се доближи до броя участващи в годините, когато се избират органи. Обичайно лично гласуват около 500 адвоката и още толкова чрез пълномощни.

В неделя, 5 февруари, лично участваха  442 адвоката с 342 пълномощни. Спрямо броя на членовете на колегията тази бройка е едва 15%, но спрямо обичайната апатия на адвокатите от дейността на органите в адвокатурата, участие в такъв обем смело може да бъде наречено „пробуждане“.

И за този вот, знакови за  колегията фигури не изневериха на себе си и разпространиха директно списъци с „верните” кандидати. Това е модел, създаден в далечната 2010 година, когато първата реформаторска неформална група  в Адвокатурата  „Адвокати за промяна” създаде впечатляваща организация и успя да разчупи тогавашното статукво в управлението на адвокатурата.

Добрата новина към днешна дата е,  че въпреки опитите на членове на Висшия Адвокатски съвет да доминират  повечето от процесите“,   адвокатите от София определено заявиха собствена воля, присъствие и лична преценка в дебатите на Събранието и с гласа си на втория тур на изборите оставиха под чертата в списъка за делегати за Общото събрание на адвокатите в страната множество от лицата,  обичайно безпроблемно избирани за делегати.

Така от делегатската квота отсъстват членове на настоящия състав на Софийски адвокатски съвет, както и някои  от адвокатите-членове на Висшия адвокатски съвет. Този факт е сигнал за делегатите от страната, че статуквото не само в София, но и в цялата страна започва сериозно да се пропуква и промяната е неизбежна. Дали това ще доведе до преосмисляне и промяна в дейността на ВАдвС зависи от изключително важното предстоящо Общо събрание на адвокатите от страната на 25-ти февруари.

Голяма част от избраните делегати от Софийска адвокатска колегия са адвокати, които имат и отстояват своя философия и разбиране за адвокатската професия, имат личен авторитет и са разпознавани като съмишленици на същинските каузи в полза на адвокатурата и като противници на едноличния стил на управление, коейо се налага през последните години в Адвокатурата в разрез с конституционния принцип на адвокатското самоуправление.

Видимо е настъпило време за открито говорене и ясни позиции, както и за изрично противопоставяне на опитите за налагане на еднолични решения, „маскирани“ като израз на колективна воля. Време за изразяване на достойна позиции и против манипулациите. Никой няма да има респект и да проявява уважение към адвокатската професия, ако адвокатите допускат в собствените си редици да има разделение на „наши“ и „други“. Битките за лично надмощие или усилията за толериране единствено на  лични интереси, не само разединяват адвокатурата, но и могат да подкопаят общественото доверите в способността й да защитава Правото.

На предстоящото ОСАС делегатите от страната ще имат реалната възможност и огромната отговорност да поставят своите изисквания за прагматично и целесъобразно самоуправление на адвокатурата, в интерес на всички адвокати, които да могат свободно и професионално да осъществяват защита на правата и законните интереси на гражданите.

 

Ивайло Дермевджиев, председател на ВАдС:

Изборът на делегати показа съпротива срещу налаганата доминация над колегията

Не съм изненадан от тези резултати, защото прекаленото доминиране  на една определена група обикновено поражда съпротива към политиките, които се  провеждат и няма трайно влияние въху колегията.

За мен е изненада, че много хора от „моя“ съвет са получили изключително ниски гласове като бройка, а някои не са успели и да влязат.  Това говори за ниска представителност и подкрепа и в собствените им колегии.

Надявам се да си направят изводите, ако преценят, че ниският им резултат се дължи на работата им в ВАдС.  Такава тенденция обаче не забелязвам за хората, които са избирани за делегати от сегшния съвет от страната. Това на мен ми говори за проблеми в софийската, а не в другите колегии.  И второ, вероятно показва тенденция за резултати от изборите през следващата година.

Емил Георгиев, председател на УС на ОСА: 

Видимо е, че във ВАдС има разделителни линии, важно е да се разбере докъде ще доведе това

На балотажа от 5 февруари направи впечатление големия брой на адвокитте, дошли да гласуват – към края на изборния ден урните бяха много пълни, аз самият едва успях да  си пъхна бюлетината.

Гласувах за адвокати от различни общности, такива, на които мога да се доверя, че при вземането  на решения  на Общото събрание на адвокатите от страната,  ще бъдат достатъчно отговорни за избора си, независимо в коя посока ще отидат гласовете им.  Както и че ще защитят определено становище, защото се очаква да има сериозни дебати около дейността на ВАдС за постиганото до момента.

На първия тур спечелиха предложените адвокати от Валя Гигова, зам.председатл ан ВАдС и Стефан Марчев, председател на САК,  но на втория тур излязоха други делегати, подкрепени от екипа на Ивайло Данов (бившият председател на САК). Сред избраните са делегати, които видимо са подкрепени от няколко  „лагера“ в рамките на адвокатурата.  Така е с колегата Христо Хинов, секретар на САК и член на нашето сдружение,  колегата Златка Стефанова от кантората  „Доковска – Лулчева“, която  също получи изключителен резултат.  Имаше и други колеги, които видимо бяха подкрепяни  от много и различни адвокати.  Аз например  подкрепих Златка Стефанови, колегата Христо Хинов, който е член на нашето сдружение, Петьо Славов и пр.

Редно е да се каже, че настоящият състав на ВАдС е почти на средатата на своя мандат и е много съществено да направи равносметка  какво е постигнато  до момента и да се види  има ли капацитет и потенциал на този състав да си довърши мандата. Вижда се, че има сериозни разделителни линии вътре,  и ако има воля и  капацитет да продължи, да се види докъде ще го докара.

В тази връзка неприятно впечатление ми прави, че уебсайтът на екипа, който спечели избора за сегашния ВАдС, доста отдавна изчезна.  Това беше много добре направен сайта, в който бяха представени кандидатурите на екипа,  предложен за съвета. Имаше програма какво ще се подобрява и какво  различно от предшния състав ще се прави.

Учудващо сайтът изчезна, което не е хубаво, защото в крайна сметка това са избраници на мнозинството в адвокатурата и е добре човек да си припомня с какви позиции спечелиха избора и какво свършиха  до момента.  Затова беше съществен  избора за делегати на САК с оглед случащото се във ВАдС.

Колегията не одобрява някои елитарни, а в същото време  и ретроградни виждания, че на „плебса“  не трябва да се дават повече възможности да гласува и да избира, председателят да не се излъчва пряко  и т.н.  Несериозно е, защото председателят на ВАдС,  за да има тежест и да олицетворява адвокатурата, трябва да е  демократично легитимиран.   Адвокатурата трябва  да има едно лице, което говори от нейно име,  а идеята да не бъде  избиран пряко от колегията,  ще свали сериозно гарда на тази фигура.

Беше съществено на тези избори за делегати да гласуват повече адвокати, както и стана, за да могат да се чуят повече становища,  различни от  някои официални позиции.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

2 коментара

  1. Светлозар Николов

    ОСАС ще се проведе на 25.02.2023 г., събота, от 9,30 ч. до 18 ч. в град София, „Астория Гранд Хотел“ (бивш „Родина“).

  2. Благовеста

    Искрено се надявам делегатите да не изпуснат възможността да изразят мнението си. И, най-вече, мнението им да бъде чуто, а решенията, взетите решения да станат наистина задължителни (иначе провежданията на тези събрания се обезсмислят)!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.