Последни новини
Home / Законът / ВАП изпрати на СГП послание за встъпване в дело по спор за 60% увеличена цена ВиК услуги в Смолянско

ВАП изпрати на СГП послание за встъпване в дело по спор за 60% увеличена цена ВиК услуги в Смолянско

Defakto.bg

Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по получени оплаквания на жители на с. Осиково, обл. Смолян, за незаконосъобразно увеличаване на цената на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, в Смолян, с над 60%.  Това се казва в съобщения на ВАП.

От ВАП са констатирали, че след издаване на Решение № Ц-32/30.12.2022 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лв. на кубик.

Хората уведомяват ВАП, че в с. Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години от жителите на селото. Довеждащият водопровод с разстояние от 5 км е етернитов – „канцерогенен”, и не е сменян. Няма и монтиран филтър за пречистване и при валежи и снеготопене водата е с влошено качество. Изтъкнато е, че за с. Осиково се начислява и такса за обратните води, но в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян. Изложено е, че до момента от ВиК-Смолян не са извършвани никакви инвестиции за подобряванe качеството на водата в населеното място.

От ВАП е изяснено, че във връзка със законосъобразността на Решение №Ц-32/30.12.2022 г. на КЕВР относно утвърдените цени на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Смолян, има административно дело пред Административен съд-София град, като разглеждането му не е приключено. Ето защо материалите по преписката са изпратени по компетентност от ВАП на Софийска градска прокуратура, вкл. с оглед преценка за упражняване на правомощията за встъпване във вече образуваното съдебно-административно производство при наличие на важен държавен или обществен интерес съгласно Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс.

Материалите от преписката са изпратени по компетентност и на Окръжна прокуратура- Смолян с оглед преценка за предприемане на действия относно оплакванията, касаещи качеството на водата в с. Осиково, обл. Смолян. От същата прокуратура веднага е разпоредена проверка, възложена на КЕВР, която следва да приключи в кратък срок и за нея трябва да бъдат уведомени  ВАП и Окръжна прокуратура  -Смолян, се казва в съобщението на ВАП.

По-късно главният прокурор Иван Гешев изненадващо посети девинското село Осиково по повод  жалбата на жителите на селото до него, в която заявиха гражданско неподчинение заради високата цена на водата от началото на годината.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.