Последни новини
Home / Законът / Гл.прокурор Гешев е тъжен заради немощните политици, които са превърнали прокуратурата в разменна монета

Гл.прокурор Гешев е тъжен заради немощните политици, които са превърнали прокуратурата в разменна монета

Defakto.bg

Тъжно е, че опитите на тези, които трябва да управляват държавата, заради своята политическа немощ, превръщат прокуратурата в разменна монета. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при посещение в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“ на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България, съобщава БТА.

Според него, освен политическата, икономическата и конституционна криза, в която сме, има опасност да рухне една от малкото стабилни власти – съдебната.

По-рано през деня президентът Румен Радев коментира, че в други държави за престъпления като това в Локорско трафикантите на нелегални мигранти получават десетки години затвор, а при нас биват заловени от органите на МВР, но след споразумение с прокуратурата получават по няколко месеца лишаване от свобода. По думите на държавния глава този случай, при който телата на 18 мигранти бяха намерени в камион, ясно показва, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към престъплението трафик на хора.

Сега има подобрение на комуникацията между институциите, няма как институциите, от които зависи борбата с престъпността, да не си говорят помежду си и да очакваме в обществото да има чувство за справедливост. Опитите за прехвърляне на част от отговорността върху една от институциите са нормални, но хората виждат, че крайният резултат липсва и не ги интересува кой е виновен“, заяви още главният прокурор при посещението си в Пазарджик. „Аз имам отговорност за прокуратурата и ние си вършим нашата работа, а не прехвърляме отговорността на други институции“, добави Иван Гешев.

Според него смяната на главния прокурор не е съдебна реформа и няма да промени нищо. „Реформа би било да промениш законите, които са от 1968 година; реформа е да се бориш с наркотиците и корупцията, а не да закриеш Специализираната прокуратура. Реформа е да се бориш с телефоните измами, които бяха решени, а сега са стотици всеки ден“, посочи Иван Гешев.

П.П. В нито един от законопроектите, внесени в 48-то НС за контрол над Обвинител №1,  не е  предвидена процедура за смяна на главния  прокурор. Посочени   са различин механизми  за независимото му  разследване при данни за извършено престъпление. В момента той може да бъде разследван,  но само от прокурори и следователи, които са му подчинени по служба, а това не е по мярка на стандартите за обективност и независимост.  По препоръка на Венецианската  комисия правителственият законопроект възприе  идеята именно съдия с ранг на върховен да  бъде  назначаван за ад хок прокурор  и след приключване на мисията, да се завръща там откъдето е дошъл, без да е зависим от прокуратурата.

Не са лесни  за  разбиране  внушенията,  които г-н Гешев прави пред непълнолетните си слушатели.  Ако е нямал време да прочете законопроектите, е време да го направи,  за да не си мислим, че съзнателно не си довършва изреченията.  Или пък, че разпространява фалшиви новини  на форуми, в който  прокурори и ученици говорят за право, а той за себе си и закритата спецпрокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.