Последни новини
Home / Законът / Медии: Един по един прокурори и деловодители напускат Кьовеши и отиват при Гешев

Медии: Един по един прокурори и деловодители напускат Кьовеши и отиват при Гешев

Defakto.bg

За сериозно роене  на  делегирани прокурори, деловодители и прокурорски помощници, съобщава  Медиапул. До  момента двама от деветимата назначени европейски делегирани прокурори са напуснали, а скоро се очаква да си отиде и трети.

Първата оставка подаде  европрокурорът Бойко Калфин, който ще отиде на работа във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той спечели конкурса за върховен прокурор миналата година, но имаше право да остане на работа в Европейската прокуратура, като мястото му в българската се пази. Той предпочете да напусне веднага и да отиде при Иван Гешев.

В края на миналата седмица оставката си е подала Елена Попова, съобщава в. Сега. Преди да стане европрокурор, Попова беше съдия в спецсъда, а сега пак се връща да работи като съдия.  Очаква се тази седмица служебният министър на правосъдието Крум Зарков да информира Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за оставката на Попова.

Трети европрокурор,  Ивайло Илиев участва в конкурс за пост в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроджъст), което може да се случи съвсем скоро, допуска изданието.

По неофициална информация на Медиапул  почти всички останали действащи европейски делегирани прокурори  са кандидатствали в конкурси за повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура.

Има проблем и в деловодството на делегираните прокурори, пише  „Сега“.  Четири от петте деловодителки са напуснали от 16 февруари и са се върнали във върховната прокуратура.   Те са подали сигнал лично до Лаура Кьовеши,  в който описват не добра работна  среда в институцията. Деловодството на делегираните прокурори е отделено от това на прокуратурата. Това бе направено по искане на Кьовеши, като идеята е така делегираните магистрати да имат по-голяма самостоятелност.   Със същата  идея евроейският прокурорски офис през лятото на м.г. получи отделна сграда, но тя още не е ремонирана. За  Mediapool от кабинета  на Лаура Кьовеши са коментирали, че ръководството на Европейската прокуратура „внимателно проучва въпроса“ за случващото се в България.

На местна почва делегираните прокурори работят по делата от компетентността на европейската прокуратура – за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС, но по обектвини и субективни  причини ентусиазмът очевидно  не е  голям.

Миналата година пред  Факти следователят Бойко  Атанасов прогнозира, че:

Европейската прокуратура у нас е за  удобство на статуквото:  

“ На един по-късен етап работата им (на Висшия съдебен съвет) по отношение на Европейската прокуратура ще доведе до такъв краен резултат, че   с нея може да се случи същото, което  се случи със Специализираната прокуратура нас – да се установи един модел, който е изначално тръгнал в погрешна посока..
 ..  Важни са хората.  Важно е какви хора ще бъдат изпратени там така, както е било при създаването на DNA – дирекцията, която е оглавявала Лаура Кьовеши в Румъния.  В момента виждам, че  Европейската прокуратура не се прави по този начин, а по начин, който е добър за статуквото в България. За мен има много тежки съмнения, че за делегирани прокурори се изпращат хора, които няма да разследват изцяло онова, което им се поднесе за разследване”, коментира следователят.

Очаква се годишния  доклад за работата на Европейската прокуратура да бъде публикуван в първите дни на март с оперативни резултати за всички страни, включително и за България. След това ще има реакция на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

До скоро  бългapcĸитe eвpoпeйcĸи дeлeгиpaни пpoĸypop  бяха дeвeт.  Πpeз юни м.г.  Лaypa Kьoвeши пoиcĸa  бpoят нa дeлeгиpaнитe eвpoпpoĸypopи в Бългapия дa бъдe yвeличeн нa 15., a гл. пpoĸypop Ивaн Гeшeв внece иcĸaнeтo ѝ в Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия.

Cлeд пъpвaтa пpoцeдypa Koлeгиyмът нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa oдoбpи Cвeтлaнa Шoпoвa, Бoйĸo Kaлфин, Bepoниĸa Tpифoнoвa и Димитъp Бeличeв. Πpи втopaтa дeлeгиpaни eвpoпeйcĸи пpoĸypopи cтaнaxa Eлeнa Πoпoвa, Bиĸтop Tapчeв, Cтaниcлaв Cтoйĸoв, Aннa Aлeĸcoвa и Ивaйлo Илиeв.

Πpeз фeвpyapи м.г., ĸoгaтo ΠK нa BCC cтapтиpa тpeтa пpoцeдypa зa eдинcтвeнoтo ocтaнaлo вaĸaнтнo мяcтo, нямaшe ĸaндидaти.

Πocлeдвa чeтвъpтa, пpи ĸoятo тpябвaшe дa бъдaт пoдбpaни шecтимa EДΠ, нo Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия oдoбpи caмo тpимa – Bacилeн Бeнчeв (CPΠ), Mиxaeлa Paйдoвcĸa и Юлиaнa Xpиcтoвa (и двeтe oт CГΠ). Koлeгиyмът нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa вce oщe нe ce e пpoизнecъл пo тeзи ĸaндидaтypи.

Πpeдcтoи пopeднaтa, пeтa пpoцeдypa зa  запълването на българската квота зa европейски делегирани прокурори.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комитетът на министрите на СЕ поздрави България за приетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор

  Комитетът на министрите на СЕ: България прави забележителна реформа за осигуряване на ефективни разследвания, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.