Последни новини
Home / Законът / Министърът на правосъдието откри международен форум, посветен на превенцията на радикализацията

Министърът на правосъдието откри международен форум, посветен на превенцията на радикализацията

Defakto.bg

 

Темата за превенция на радикализацита е важна за цяла Европа. За България в частност проблемът е още по-актуален и заради високия процент на рецидив сред лишените от свобода, които вече са излежали присъдите си. Радикализацията има много и различни лица в страната ни, включително с политически оттенъци.

Това заяви днес министърът на правосъдието Крум Зарков, който откри двудневен семинар на високо ниво по проект „HOPE – съвместна инициатива за превенция на радикализацията“. Той се организира в София съвместно от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), Иновативни затворнически системи – Португалия и Университетския колеж на Норвежката корекционна служба (KRUS).

Министър Зарков подчерта още, че обменът на информация в рамките на този форум, както и международното сътрудничество по темата ще бъдат полезни за напредъка по преодоляването на последиците от радикализацията. Той благодари на организаторите на семинара – Норвежкият фонд и ГД „Изпълнение на наказанията“ за повдигането на тази толкова чувствителна и важна тема.

Проектът HOPE има за цел да развие мрежа за непрекъснато обучение и обмен на знания в страните от Балканите, Южна и Източна Европа, както и създаване на хъб за обучение по противодействие на радикализация. Търсен резултат е и   постигане на по-голям капацитет за справяне с правонарушители и лица, изложени на риск от радикализация или които вече са били радикализирани.

В семинара се включват над 40 представители от Европа, повечето от които директори на места за лишаване от свобода и пробационни служби, както и представители на неправителствени, изследователски и обучителни организации, работещи в тясно сътрудничество със системата за наказателно правосъдие.

На откриването днес присъстваха още ресорният заместник-министър Мария Павлова, главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов и др.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно Пленумът на ВСС допусна за обсъждане второто предложение за отстраняване на Гешев  (допълнена)

Главният прокурор: Не мислете, че като минат през прокуратурата няма да дойдат и за вас …

Адв. Петър Славов: За политическите права на хората с увреждания

  Адв. Петър Славов,  член на Висшия адвокатски съвет със съвещателен глас,  докторант по „Конституционно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.