Последни новини
Home / Законът / ВСС избра следовател Бисерка Стоянова за национален член в Евроюст, а европрокурорът Ивайло Илиев стана неин помощник

ВСС избра следовател Бисерка Стоянова за национален член в Евроюст, а европрокурорът Ивайло Илиев стана неин помощник

Defakto.bg

Пленумът на ВСС с 11 гласа избра следовател Бисерка Стоянова за национален член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст), а с 15 гласа  за  помощник национален член – европейският елегиран прокурор Ивайло Илиев.

В процедурата се включиха  общо четирима кандидати за обявените позиции –  заедно с имената на избраниците  бяха изслушани  съдия Ангелина Лазарова, получила три гласа  и  Димитър Халачев, следовател, чието участие приключи с нула от гласовете на членовете на ВСС.

Самото гласуване бе  явно и по азбучен ред,  като за  избран се смята кандидадът, получил най – много гласове. Всеки член на съвета можеше да гласува само за един участник.  В началото  на заседанието ВСС прекрати  участието в изслушването на  прокурор  Светослава Пенчева по нейна молба.

Процедурата се проведе по повод изтеклите на 12 май 2022 г. мандати на предходните представители на България в Евроюст.

Бисерка Стоянова, зав. отдел „Специализиран“ на НСлС – избрана за национален  член в Евроюст

Бисерка Стоянова  е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Има над 26 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Започва като следовател в Столичната следствена служба през периода 28.07.1997 г. – 01.06.2012 г., след което е следовател в Националната следствена служба, а в периода 10.01.2018 г. – 14.02.2020 г. завежда специализиран отдел 01 „Специализиран“ на НСлС.  В периода 14.02.2020 г. – 15.09.2020 г. е завеждащ специализиран отдел 03 „Стопански“ на НСлС, след което е следовател там. От 05.08.2022 г. отново е завеждащ специализиран отдел 01 „Специализиран“ на НСлС.

Мотивирана е с  богатата си професионална кариера, като уточнява, че повечето провеждани от нея разследвания са за престъпления, които попадат в компетентността на Евроюст.

Като преподавател в Националния институт на правосъдието, от особена важност за нея е да задълбочи познанията си, включително по ключовите приоритети на законодателството в областта на наказателното правосъдие в ЕС.  Убедена е, че от позицията, за която се кандидатира, може да подкрепи националните органи в техните разследвания и наказателни преследвания.

 

Ивайло Илиев, най-горе в средата, избран за помощник национален член

  Избраният за пом. национален член Ивайло Илиев, който освобождава  мястото си на европейски делегиран прокурор,  изтъкна като свое голямо предимство работата  си в англоезична среда, в  която  се обогатява и „като юрист и като човек“.   Той кандидатства и за двете позиции. Като зам.председател на Асоциията  на  прокурорите поддържа добри връзки с колегите си от страната. Смята, че опита му като европрокурор ще му е полезен за работа в Евроюс.

Участвал е в стаж по програмата за обмен на Европейската мрежа за съдебно обучение в Евроюст през 2014 г. Убеден  е, че въз  основа на цялостната си теоретична и практическа подготовка, като прокурор, работил по множество производства, компетентни на Евроюст, и като европейски делегиран прокурор, с работта си допринесе за успешна дейност на Националното бюро на България.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.