Последни новини
Home / Законът / Въпреки съпротивата на Гешев, министър Зарков внася във ВСС дебата за роенето на кадри в офиса на Кьовеши

Въпреки съпротивата на Гешев, министър Зарков внася във ВСС дебата за роенето на кадри в офиса на Кьовеши

Defakto.bg
Текучеството ме притеснява, много надежди са свързани с Европейската прокуратура, особено тук, в България.  Запознат съм с мотивите на прокурорите, които са се отказали, тъй като минават през МП. Изслушването не може да се ограничи само до кадрови въпроси и изясняване на обстоятелства около тяхната битност, а и какво точно работят. Те трябва да намерят начин, по който да оповестят работата си по конкретните дела. По тази тема МС направи всичко в рамките на своите правомощия. Сградата на ул. „Раковски“ 134 беше предадена на ВСС целево, за нуждите на европейските делегирани прокурори. Доколкото съм запознат, процедурата се движи от съвета, прави се паспортизация на сградата, ще са необходими обществени поръчки. Но ми се иска всичко да става малко по-бързо. На снимката Крум Зарков на среща с делегирания в Люксембург български прокурор Теодора Георгиева.

На следващото заседание  на Пленума на ВСС правосъдният министър Крум Зарков ще внесе предложение за обсъждане на  текучеството на кадри в българския офис  на Европейската прокуратура.  „Ще предложа на ВСС на следващо заседание да изслушаме ръководителите на Европейската прокуратура в България, за да видим на какво се дължат проблемите и как да ги решаваме„, заяви министърът в началото на заседанието на съвета в сряда.

Това стана след като в сряда  Прокурорската колегия на ВСС  прие за сведение писмо от европейския главен прокурор до министъра на правосъдието,  с което се съобщава за подадена оставка от Елена Попова – европейски делегиран прокурор от България.  По този   повод Зарков  предложи на съвета да бъде  обсъдена ситуацията с роенето на делегирани европейски прокурори и други кадри от офиса на Европрокуратурата  у нас.  Един от тях, Ивайло Илиев  в сряда  бе избран за представител на Бюрото в Евроюст и  мястото му като делегиран прокурор също се овакантява.

Медиите вече алармираха за  тенденденцията  прокурори и деловодители  да напускат Кьовеши и да отиват при Гешев. 

Предложението на министъра неочаквано се натъкна на  съпротива

Пръв се противопостави председателят на ВАС Георги Чолаков. Според  него  „колегите съдии нямат отношение към неща, които се развиват само в прокуратурата“.

„Смятам, че формата за обсъждане трябва да бъде само в Прокурорската колегия“, каза той.

Изказването му отпуши противодействие  на членовете от Прокуроската колегия,  които изразиха скептицизъм  по   отправеното от министъра предложение.

Огнян Дамянов каза, че не знае  кои са административните ръководители на Европейската прокуратура за България и помоли Зарков да ги каже, за да се ориентира в ситуация. Изказа съмнения, че Пленума  и ПК  имат  правомощия да обсъждат въпроса с оглед „особения статут на европейските делегирани прокурори“.

Вярно, че те са прокуророи като част от системата на българската прокуратура, но към момента и административно, и органицационно и процесуално извършват дейност от компетенстността на Европейската прокуратура“, която има свои органи, пред които са длъжни да се отчитат, обоснова се прокурорът. Не виждам правна възможност да изслушваме тези колеги и дали въобще е целесъобразно да ги изслушваме, тъй като не е ясно какви проблеми изобщо има, заяви той.   Напомни, че  от офиса на Кьовеши още на са уведомили ПК дали са одобрени предложените делегирани прокурори преди три месеца.

Евгени  Иванов добави, че подобно изслушаване е „много тънък лед„, по който той не иска да стъпва, защото цялата концепция от страна на държава и на ВСС е да се осигури максимална независимост  на евпропейските делегирани прокурори, за да могат да работят качествено и ползотворно за финнасовите интереси на ЕС.  Тази независимост  е осигурена и от гледна точка на назаначаването им,  тъй като нашето решение не е абсолютно меродавно. Не виждам като  какъв орган ВСС може да води подобно събеседване, обобщи Иванов и добави, че ако е европейски делегиран прокурор, би приел подобно  събеседване като  опит за вмешателство в работа му.

Включи се и Иван Гешев,  първоначално по – агресивно от  колегите си, „защото  вдигал ръка от половин час“, а министърът не го забелязвал.

Присъединявям се  изцяло към колегите, каза главният прокурор.   Смятам, че изслушваенто не е правомощие  на Пленума и  би представляво намеса в работата на ЕП и като цяло  на европейските делегирани прокурори.  Второ – не само, че не знаем да има администравни ръководители в офиса на ЕПтам няма такива  европейските делегирани прокурори, каза Гешев.  Той се съгласи напълно с Евгени Иванов за „тънкия лед“. Както вие знаете един от  предишните парламенти  прие законопроект на МП,  който ги направи независими и самостоятелни,  и с минимален контакт с българската прокуратура, заяви той, обръщайки се към  правосъдния  министър.

Все пак допуска дебат по темата, но ако от офиса на Кьовеши  го уведомят  за проблема.  „Проблемите в офиса на българските делегирани  прокурори могат  спокойно да бъдат представени на нашето внимание от Европейската прокуратура, отбеляза  Гешев.  „Уверявам ви, че имам иключително добър контакт с г-жа Кьовеши  и изклютилно  добро взаимодейстив с  европейските делегирани прокурори, каза още той и добави: “ Всичко,  което са поискали им е осигурено„. Не пропусна темата за независимостта на прокуратурата. „От една страна говорим за независимост, а от друга , се  намесваме в тяхното функционеране„,  заключи Гешев, като определи предложениеот на  министър Зарков  като „странно и опасно за правосъдието и върховенството на закона“.

И тогава думата взе Атанаска Дишева

Тя предложи на министъра да включи дебата като точка в дневния ред за следващото заседание на съвета,  каквото правомощие  има.      „Не  чух от думите ви,  че се касае  за  намеса в  работата на европейските делеиграни прокурори.   Подобно говорене ми изглежда като неправилно интерпретиране на  вашето изказване, каза Дишева. Аз  възпиех казаното от Вас  в началото на заседанието,  като предложение да  обсъдим какво  можем да направим,  каза тя.

“ Мисля,  че ВСС е този, който отговаря за организацията на работата на европейските делегирани прокурори в часта на техническото и органзиционно обезпечаване.  Приехме акт във връзка с тази организация, занимавахме се с въпроси по предоставяне на сгради, финансиране и т.н. Но този фон да се говори, че нямаме никакво правомоще да се занимаваме с  този въпрос,  ми се струва необосновано“.

В заключение министърът обяви,  че  въпросът ще бъде внесен  в дневния ред за следващото заседание на ВСС. “ Исках колегиално да информирам предварително членовете на ВСС,  за да са подготвени за този въпрос.

Такава среща е абсолютно необходима, друг е въпросът дали има желание тя да се проведе“,  коментира  Зарков.

Добави:  Първо струва ми се странно, че   дори  не се знае името на представителя ни в офиса на ЕП в Люксембург.  Тя се казва Теодора Георгиева и е европейския прокурор от България, напомни министърът (снимката).

Зарков се обърна към „уважаемия г-н Гешев“  с думите: В закона за който говорите, по регламента, който създаде ЗСВ  българският  офис на делегираните прокурор има има ръководител и той се казва Димитър Беличев,  който е европейският делегиран прокурор, оправомощен от Европейската прокуратура (ЕPPO) да ръководи и организира дейността на администрацията.  Можем да ги поканим да поговорим  по теми от взаимен интерес – бюджетни, материални и кадрови, доколкото  ВСС е орган по номинация на делегирани прокурови.  Не виждам нищо лошо и опасно в това да се проведе такъв дебат. Ще продължим тази тема на следващото заседание“, приключи съпротивата   правосъдният  министър.

 

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.