Последни новини
Home / Законът / Две станаха жалбите в съда срещу решението на ЦИК машинният вот да не се брои и отделно

Две станаха жалбите в съда срещу решението на ЦИК машинният вот да не се брои и отделно

Defakto.bg

Две станаха жалбите в Административен съд – София  Коалиция срещу решението на Централната избирателна комисия от 20 февруари, с което гласовете от машинния вот не се броят отделно, а директно се сумират в общия протокол с вота от хартиените бюлетини.

След като във вторник нововото ляво обединение „Левицата“ депозира своята в съда,  в сряда “Продължаваме промяната – Демократична България” внесоха  жалба срещу решението на ЦИК,  което не  е дори мотивирано. Тя е подписана от Надежда Йорданова и Никола Минчев като адвокати и в нея е аргументирано нарушението,  което  смятат, че ЦИК е допуснала на Изборния кодекс.

В документа е посочено, че  Изборният кодекс изисква ЦИК да публикува незабавно на сайта си както резултатите от машинното гласуване, така и от хартиеното от секционните, районните и общинските избирателни комисии. Както и че смисълът на това изискване е да бъде осигурена прозрачност на изборния процес, докато при решението на ЦИК е невъзможно да се установи колко са използваните бюлетини за машинно гласуване. А понеже няма изискване за разпечатване на машинния протокол, няма как да се разбере колко човека са гласували с машина и какъв е общият резултат след това. Което създава условия за несигурност при преброяването на бюлетините и проверката им. Докато  хартиените бюлетини са номерирани в кочан и лесно може да се изчисли колко са използваните – действителни, недействителни, за образци или унищожени по специален ред, се изтъква в жалбата.

Невъзможността да се разбере броят на гласувалите с машина прави невъзможна и последваща проверка за законосъобразност на вота, пишат жалбоподателите. И предупреждават, че това отваря възможност да бъдат напечатани в пъти повече от действителните бюлетини за машинно гласуване за конкретни изборни секции, като ненужните бюлетини бъдат унищожени и така бъде манипулиран изборният резултат. Всички тези действия не могат да бъдат установени, проверени и предотвратени без да се преброят и запишат отделно бюлетините за машинно гласуване и те да бъдат сравнени с броя, отчетен в машинния протокол, алармира в жалбата си коалиция “ПП-ДБ”.

Освен всичко друго, директното сумиране на резултатите от машинния и хартиения вот ограничава възможността за констатиране и поправяне на допуснати грешки от секционните избирателни комисии при предаване на изборните книжа в районните.

Вчера „Левицата“ внесе жалба в Административен съд София-град срещу решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/, според което в протоколите на секционните и районните избирателни комисии няма да се отразяват поотделно резултатите от машинното и от хартиеното гласуване. Представителите на лявата платформа смятат, че това е грубо погазване на принципите и духа на Изборния кодекс.

Лявата платформа „Левицата“ в  жалба до  АССГ  също оспорва решението на ЦИК  в  протоколите на секционните и районните избирателни комисии да не се отразяват поотделно резултатите от машинното и от хартиеното гласуване.

Според представителите на лявото обединение това е грубо погазване на принципите и духа на Изборния кодекс, включително и на конкретни разпоредби – чл. 271, 277, 279, 281, които изискват резултатите от машинното гласуване да се броят отделно, а не да бъдат отчитани заедно, каквото предвижда решението на Комисията.
Според Мая Манолова и Валери Жаблянов,  нарушавайки тези разпоредби, мнозинството в ЦИК има една цел – да замете следите от кражбата на вот и от манипулацията на изборните резултати, като това е подготовката на тежка изборна манипулация.

Едновременно с жалбата в съда,  левицата е  изпратила  сигнал и до ОССЕ, които  при всички избори изпращат свои мисии за наблюдение честността на вота.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.