Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата отчита драстично увеличение на делата за каналджийство

Прокуратурата отчита драстично увеличение на делата за каналджийство

Defakto.bg
Говорителят Сийка Милева

Драстично увеличение на делата за каналджийство отчетоха от прокуратурата. През 2019 година новообразуваните дела са били 670, а през 2022 г. – 2626.

В пъти се е увеличили и броят на внесените обвинителни актове, както и на осъдените лица, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя напомни,  че престъпленията за каналджийство се разследват от МВР и призова за по-активна работа по линия на пресичане на трафика на мигранти и декларира, че прокуратурата е в готовност да разследва и повдига обвинения.

Милева коментира и критиките към държавното обвинение за трагедията край Локорско със загинали мигранти, че сключва споразумения с каналджии. Такъв е случаят и с основния обвиняем Виктор Кузмов, който е обвинен за ръководител на организирана престъпна група. Той имал две такива споразумения с прокуратурата.  Говорителят  определи „политическите твърдения“, че прокуратурата сключва само споразумения като „неверни“ и „засягащи разделението на властите“.

Политически твърдения, че ПРБ сключва предимно споразумения, освен че показват непознаване на законите в страната и не отговарят на истината, пряко засягат принципа за разделение на властите, който е основна демократична ценност за всяка парламентарна република“, каза Милева

И призова за увеличение на наказанията за трафик на мигранти.  За това се обявиха по-рано и от МВР. “

Темата за наказанията и действията на институциите спрямо нелегалната миграция коментира днес и правосъдният министър Крум Зарков, съобищ БНР:

Трябва да се отнесем към проблема сериозно най-малкото защото той наистина е на живот и смърт, както разбрахме, така че става дума за ясна политика, облечена в хубави закони, изпълнявани от качествени институции. Този процес очевидно не е завършен. Точно за да разберем дали има нещо лошо и какво му е лошото на закона, сме назначили пространно изследване, което на базата на емпирични данни ще може да отговори на вашите въпроси. Твърде често се реагира постфактум на една ситуация„.

Цялата позиция на  ръководството на Прокуратурата на Република България

Ръководството на прокуратурата приветства подобреното взаимодействие между правоохранителните органи и в частност между ПРБ и МВР. Това е единственият начин за ефективно противодействие на организираната престъпност и защита на сигурността на българските и европейските граждани.

За периода от 2019 г. до края 2022 г. Прокуратурата на Република България (ПРБ) отчита драстично увеличение на делата, образувани за престъпления, свързани с т.нар. каналджийство (чл. 279, чл. 280 и чл. 281 от НК). През 2019 г. новообразуваните за каналджийство дела са 670, през 2021 г. – 1 773. А през 2022 г. броят на делата нараства на 2 626 наказателни производства за каналджийство. За отчетения период се  наблюдава и повишаване броя на внесените в съда обвинителни актове – от 275 през 2019 г ., до 581 – през 2022 г. Същата тенденция се запазва и  по отношение на осъдените лица с влязъл в сила съдебен акт – през 2022 г. те са 2 208, за сравнение през 2020 г. те са 720. Оправданите лица за 2022 г. са едва 3.

Същевременно е налице тревожна тенденция за това, че в същия период се наблюдава чувствителен спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност, в частност с разкриването на организирани престъпни групи. Този спад се дължи на закриването на Специализираната прокуратура, доказала своята ефективност за борба с организираната престъпност. За деветмесечен период на 2022 г. са новообразувани едва 51 досъдебни производство по направление организирана престъпност. За разлика от 2020 г., когато те са били три пъти повече. Осъдените лица за участие в ОПГ през 2020 г. са 131, през 2021 г. – 145, а за деветмесечието на 2022 г. броят на осъдените лица за ОПГ спада до 62 лица.

Наблюдаваната тенденция за намаляване на броя на образуваните досъдебни производства и на осъдените и санкционирани лица за участие в организирана престъпна група се очаква да продължи, което е и в резултат на неефективни законодателни решения на предишни народни събрания, закрили специализираните структури за борба с организирана престъпност, тероризъм и корупция.

Разкриването на престъпленията е от компетентността на органите на МВР и службите за сигурност, които при установяване на данни за престъпление следва да уведомяват прокуратурата.

В тази връзка очакваме компетентните институции да предприемат незабавни действия по разкриването на организирани престъпни групи, занимаващи се с каналджийство и действащи на територията на Република България и Европейския съюз. Прокуратурата е в готовност да реализира своите конституционно установени правомощия, а именно да образува досъдебно производство и да ръководи разследването, като упражнява надзор за законосъобразното му провеждане и при наличие на достатъчно доказателства да привлича към наказателна отговорност лицата, които са извършили такъв род престъпления.

Тук бих искала да направя едно уточнение, т.к. напоследък силно дискутиран е института на споразумението. Съгласно разпоредбите на НПК одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда. Предимствата на този институт се доказаха трайно през годините и сред тях най-голямото е значителното съкращаване на времето от извършване на престъплението до наказването му с влязла в сила присъда. Приложното поле на споразумението е ограничено от закона и то се допуска само за отделни видове престъпления. Преди  да се произнесе, съдът проверява делото и самото споразумение, ако прецени, че то противоречи на закона и морала, не го одобрява. В този смисъл не може да се направи заключение, че постигната чрез споразумение бързина е за сметка на усещането за справедливост у гражданите.

Политически твърдения, че ПРБ сключва предимно споразумения, освен че показват непознаване на законите в страната и не отговарят на истината, пряко засягат принципа за разделение на властите, който е основна демократична ценност за всяка парламентарна република.

 

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.