Последни новини
Home / Законът / Зарков пред шведския министър по европейски въпроси: Надявам се, че членството на България в Шенген остава в дневен ред по време на председателството ви

Зарков пред шведския министър по европейски въпроси: Надявам се, че членството на България в Шенген остава в дневен ред по време на председателството ви

Defakto.bg

 Министърът на правосъдието Крум Зарков е провел  онлайн среща с Йесика Росуол, министър по европейските въпроси на Швеция.

България е ангажирана да промени съдебната си система и категорично  имаме право да бъдем в Шенгенското пространство” – това заявава  министърът по време на разговора, съобщи пресслужбата на МП.   Зарков е  обяснил още, че сме в непрекъсната комуникация с Европейската комисия и държавите членки и ги информираме редовно за изпълнението на ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост и в контекста на механизма за върховенство на правото.

Правосъдният министър е изразил надежда, че темата „България в Шенген“ ще остане на дневен ред по време на шведското председателство.

От 1 януари 2-23  Швеция пое председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС) за първата половина на годината.  По думите на шведския министър-председател Улф Кристерсон  Швеция ще защитава върховенството на закона във всички страни членки на ЕС.

Същевременно Шведските демократи отхвърлят наказанията, наложени на Унгария, които включваха задържане на средства от ЕС, докато страната не приложи мерки за защита на върховенството на закона и борба с корупцията.

 

About De Fakto

Проверете също

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Андрей Янкулов: Срещу европейското правосъдие стои консерватизмът на българската наказателнопроцесуална мисъл

Вероятно ще коментирам по-подробно приетите вчера (петък, 26  май) от парламента промени в НПК и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.