Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши: Българските власти спешно трябва назначат администрация на EРРО и разследващи полицаи по делата й

Лаура Кьовеши: Българските власти спешно трябва назначат администрация на EРРО и разследващи полицаи по делата й

Defakto.bg

            Министър Зарков и европейският главен прокурор проведоха видеосреща

 

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и министърът на правосъдието Крум Зарков обсъдиха условията, при които работи Европейската прокуратура в България. В проведената среща двамата разискваха общите условия за работа и работната среда на европейските делегирани прокурори, включително необходимата администрация. Тези въпроси са от компетентността на националните съдебни органи, както е определено в член 96, параграф 6 от Регламента за Европейската прокуратура (ЕPPO), съобщи МП.

Лаура Кьовеши е приветствала ангажираността и отдадеността на министър Зарков за изграждането на независима и ефективна Европейска прокуратура в България. Двамата са  обсъдили условията, при които европейската прокуратура работи у нас.

По  време на видеосрещатаКьовеши  е акцентирала върху необходимостта българските власти да направят ключови подобрения: реално да бъде създадена независима административна структура към офиса на Европейската прокуратура в София, което вече е залегнало в националното законодателство,  спешно да бъдат да бъдат назначени специализирани разследващи полицаи, които да работят по делата на EPPO в България,  както и да се пристъпи към номинирането на квалифицирани кандидати за попълване на квотата на европейските делегирани прокурори в България (15).

Разговорът е провокиран от медийните съобщения за кадрови проблеми в офиса на Европейската прокуратура в България.  В сряда официално бе внесена оставката на втори европрокурор за последния месец – Елена Попова, а трети – Ивайло Илиев, ВСС избра за помощник национален  член в Бюрото на Евроюст. В средата на януари напусна Бойко Калфин.  Досега са напуснали двама помощник прокурори, четирима деловодители, които са отишли да работят за Гешев във ВКП.  Съмненията са, че  предстои напускане и на  други  от европейските делегирани прокурори. Очаква се от офиса на европейския гл. прокурор  да бъде извършена проверка на място за състоянието на делегирани прокурори у нас.

В сряда,  въпреки съпротивата на главния прокурор Иван Гешев и членовете на Прокурорската колегия,  министър Зарков обяви, че на следващото заседание на съвета ще бъде проведен   дебат за  проблемите и възможностите да се помогне на делегираните  прокурори да излязат от кризата, ако има такава. Ще бъде повикано за изслушване ръководството на българския офис на Европейската прокуратура. На идеята  се противопостави  главният прокурор, който заяви, че подобно изслушване не е в  пpaвoмoщията нa ВСС и  би пpeдcтaвлявало нaмeca в paбoтaтa нa EΠ и  нa eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи.  Той се присъедени към мнението на Евгени Иванов от ПК, че „не би искал да стъпва по този тънък лед“.

Георги  Чолаков, председател на ВАС пък заяви, че това не е работа на съдиите от ВСС.

Изнедващо бе, че членовете на ПК не знаеха дори имената на  българските делегирани прокурори, натоварени от Европейската прокуратура  с  организацията на  администрацията – това са  Теодора Георгиева и Димитър Беличев. Не е тайна, че от подобно дистанциране на ПК  под предлог, че не се намесва в работата на  ЕPPO,  на полза извлича ВКП, не само в кадрово отношение.

Единствено съдия Атанаска Дишева подкрепи идеята на министъра и го прикани  да включи темата в  дневния  ред на следващия Пленум на ВСС, за да има време членовете да се подготвят  за срещата. „Πpиexмe aĸт във вpъзĸa c тaзи opгaнизaция, зaнимaвaxмe ce c въпpocи пo пpeдocтaвянe нa cгpaди, финaнcиpaнe и т.н. Ho тoзи фoн дa ce гoвopи, чe нямaмe ниĸaĸвo пpaвoмoщe дa ce зaнимaвaмe c  тoзи въпpoc,  е нeoбocнoвaнo“, каза Дишева.

Доколкото BCC e opгaн пo нoминaция нa дeлeгиpaни пpoĸypoри, не виждам нищо опасно  да изслуша изслуша ръководството на българския офис на Европейската прокуратура и да поговорим по бюджeтни, мaтepиaлни и ĸaдpoви въпроси, каза министърът .   Такава среща е абсолютно необходима, друг е въпросът дали има желание тя да се проведе“,  заяви   Зарков.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.