Последни новини
Home / Законът / Апелативна прокуратура – София пое председателството на Конференцията на прокурорите по организираната престъпност

Апелативна прокуратура – София пое председателството на Конференцията на прокурорите по организираната престъпност

Defakto.bg

 

 

Трима прокурори – Галя Маринова, заместник апелативен прокурор на София, Ирина Арменова, прокурор в АП – София, и Валентина Маджарова, заместник апелативен прокурор на Бургас, взеха участие в Деветата среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, която се проведе в периода 21-23 февруари в Белград, Република Сърбия.

По време на форума бяха очертани ангажиментите по председателството на Секретариата на Постоянната конференция, което бе официално предадено на Апелативна прокуратура – София, представлявана от прокурор Галя Маринова. Негов председател от 06.12.2021 г. бе Специализираната прокуратура, но след закриването й в края на юли 2022г., тази ролята бе поета от Апелативна прокуратура – София, съощават от АП.

В Деветата среща участваха и магистрати от всички държави членки, сред които прокурори от Антимафия Италия, Специализираните прокуратури на Черна гора, Босна и Херцеговина, Словения, Северна Македония, Албания, Гърция, Прокуратурата за борба с организираната престъпност на Сърбия, представители на ОССЕ и др.

„Ролята на нашето дългогодишно сътрудничество оказва своето проявление в добрите резултати от съвместната ни работа в борбата с организираната престъпност. Изпълнените и реализирани до момента цели  могат да бъдат определени като стъпала, които с общи усилия градим,  за да бъдем част от създаването на усещане за едно безопасно бъдеще за народите в Европа“, заяви по време на форума прокурор Галя Маринова.

Като председател на Секретариата тя пое ангажимент българската прокуратура да продължи да работи за утвърждаване на добрия модел на съвместна работа и комуникация, който държавите членки поддържат.  Тя  изложи приоритетите в работата на българското председателство в рамките на 4-годишния мандат. Сред тях са разширяване на мрежата с финализирането на процедурата по приемане в Постоянната конференция на Чешката република, Словакия и Австрия.

“Ако имаш законовата база можеш да реагираш, но ако я нямаш нищо не можеш да направиш и реално няма възможност да проведеш успешно разследване, особено за ОПГ“, заяви Стилиян Кортезе, представител на Министерството на финансите на Италия.

В рамките на председателството ще бъде обсъдена възможността Република Турция да бъде поканена да участва в Секретариата, заради ключовото й геостратегическо значение за движението на мигрантския поток към цяла Европа. „Особеностите и проблемите на миграцията, както и престъпленията, свързани с нея, налага намирането на единен подход за справяне на европейските държави.

Участниците в конференцията в Белград обсъдиха предизвикателствата пред държавите в Европа във връзка с нарастващия транснационален характер на терористичните мрежи, рисковете от кибер заплахи и засилващата се употреба на цифровите технологии за осъществяването на престъпления.

Дейността на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност, се осъществява с подкрепата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Към момента активни членове на Конференцията са Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Гърция, Унгария, Италия, Черна гора, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия и Словения.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.