Последни новини
Home / Законът / Прокурорите на Кьовеши в София разследват измами с парникови газови за милиони евро

Прокурорите на Кьовеши в София разследват измами с парникови газови за милиони евро

Defakto.bg

Европейската прокуратура в София в понеделник  извърши  десетки претърсвания и действия по разследване на възможна измама със системата за търговия на ЕС с емисии парникови газове, като възможните загуби са за милиони евро, съобщиха от офиса на EPPO  в Люксембург.

Частно дружество, отговорно за проверката на емисиите парникови газове на топлоелектрическите електроцентрали и отоплителните централи в България, е разследвано за предполагаемо подаване на фалшифицирани доклади до българските власти. Събраните улики сочат, че не са съобщавани пълните количества на замърсяването и така не са били плащани дължимите към бюджета суми. Отбелязва се, че по-високото замърсяване води и до влошаване на качеството на въздуха у нас.

Проверките в тецовете и топлофикациите, свързвани с бизснесмена Христо Ковачки е заради съмнения за измава, свързана със Системата за търговия с емисии на ЕС, от която съюза и националните бюджети са претърпели загуби в размер на милиони евро. Става дума за неплатени суми за реално консумирани парникови емисии. Освен това занижените данни за тях са повлияли и върху качеството на въздуха в България,  се казва в официална позиция на Европейската прокуратура.

Частно дружество, което отговаря за проверката на емисиите на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите в България, е разследвано за предполагаемо представяне на фалшифицирани доклади на компетентните национални органи„, уточняват от ЕП.

От европрокуратурата посочват, че от 2017-та година досега фирмата съзнателно е подавала фалшиви данни и документи за годишните доклади към компетентните национални власти, така че да се отчитат занижени данни на парниковите емисии от въпросните ТЕЦ-ове според системата за търговия с емисии на ЕС.

По-рано днес се разбра, че под надзора на Европейската прокуратура разследващи от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) са влезли на проверки в три теца в страната и топлофикациите в 6 града, които са свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Над 150 полицаи са участвали в претърсвания, извършени в 11 български града, в сътрудничеството на Главната дирекция за борба с организираната престъпност и Държавната агенция за национална сигурност. Извършени са над 40 обиска, разпитани са над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и документи.

Европейската система за търговия с емисии е сред основните политики за намаляване на измененията в околната среда и е първият подобен пазар в света. Целта е да се осигури ефективен механизъм за намаляване на замърсяването с парникови газове, пояснява Европейската прокуратура.

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.