Последни новини
Home / Законът / Първа оставка във ВАдвС: Пловдивският адвокат Стефан Левашки напуска заради гласуванато недоверие от колегията

Първа оставка във ВАдвС: Пловдивският адвокат Стефан Левашки напуска заради гласуванато недоверие от колегията

Defakto.bg
Адвокат Стефан Левашки

Пловдивският адвокат Стефан Левашки подаде оставка и напуска Висшият адвокатски съвет след гласуваното недоверие на съвета от Общото събрание на адвокатите в страната на 25 февруари.

Макар и по Закона за адвокатурата, това решение да няма задължителен характер, аз като човек с демократични разбирания, смятам, че след като такава е волята на делегатите, които в крайна сметка са ни избрали, съм длъжен да се съобразя с него

Сред изложените причини той  посочва още влошената атмосфера в съвета,  която се отразява на ефективността на работата и личното чувство за вина, което изпитва пред колегите, които са го избрали.

Адв. Стефан Левашки е уведомил съвета за решението си,  а  пред Де Факто потвърди, че то е необратимо.

Левашки е бивш председател на Адвокатска колегия – Пловдив. През  2021 г. бе избран за резервен член на Висшия адвокатски съвет.

Преди година той води  битка с прокуратурата, чиято асоциация  поиска от съвета да го накаже  за нарушение на Етичния  кодес заради негова реплика в социалните мрежи, с която злепоставял авторитета й.

ВАдС отказа любезно предложението на прокуратурата с цитати от практиката на ЕСПЧ, Конвенцията и  Конституцията.   По онова време  атмосферата във ВАдС беше перфектна и колегиална.

Една година по-късно като последна точка на  22 -те решения приети от делегатите на форума в събота,  записаха, че   Общото събрание  изразява недоверие към целия състав на Висшия адвокатски съвет и призовава членовете на съвета да подадат незабавна оставка.

Пълният текст на оставката:
До Висшия адвокатски съвет

У В Е Д О М Л Е Н И Е

От адвокат Стефан Ангелов Левашки, резервен член на Висшия адвокатски съвет

 

Уважаеми колеги,

 

С настоящето Ви уведомявам, че подавам оставката си като резервен член на ВАдС. Това мое решение е добре обмислено и категорично.

 

До него стигнах поради няколко съображения:

 

Първо – силно влошената междуличностна атмосфера във Висшия ни орган, която води до неефективност на работата му и трудно взимане на решения,

 

второ – неудовлетвореността от качеството и обема на свършеното от самия мен като резервен член, от което изпитвам чувството на вина пред избралите ме колеги

 

и последно – взетото решение на Общото събрание на адвокатите от страната, с което се гласува недоверие и се иска оставката на Висшия адвокатски съвет. 

 

Макар и по Закона за адвокатурата, това решение да няма задължителен характер, аз като човек с демократични разбирания, смятам, че след като такава е волята на делегатите, които в крайна сметка са ни избрали, съм длъжен да се съобразя с него.

 

Пиша това в деня за прошка – Сирни заговезни, затова простете и простено да Ви е.

 

26.02.2023 г. С уважение: Пловдив /адв. Ст. Левашки/

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се водела „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

2 коментара

  1. Сълза и смях

    Прави се на интересен. Левашки е част от режисьорите на това с вота на недоверие, но сега е воден само от съвест и най-добри намерения. Нищо не бил свършил и затова е толкова морален. Страх ме е, че накрая само такива ще окупират органите на адвокатурата и ще стане страшно.

  2. Достойните правят така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.