Последни новини
Home / Законът / С характерна подкрепа върховният съдия Добромир Андреев оглави Административен съд – София-град

С характерна подкрепа върховният съдия Добромир Андреев оглави Административен съд – София-град

Defakto.bg
Снимка: Bird.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 9 гласа „за“ и 3 гласа „против“ Добромир Андреев за административен ръководител – председател на Административен съд – София-град.  Кандидатите  Красимира Милачкова и Милена Славейкова-Рукова – съдии в АССГ,  получиха съответно 0 и 3 гласа подкрепа.

Андреев не е получил подкрепата  на председателя на ВКС  Галина Захарова, Олга Керелска и Атанаска Дишева. На Общото събрание през  март м.г.  значителен брой съдии от АССГ, които сега Андреев ще ръководи,   се изказаха против номинацията му  заради „противоречива репутация“.

Двама съдии от АССГ – Татяна Жилова и Антоанета Аргирова, публично обвиниха Андреев в натиск и ходатайство по дела.   Двете съдийки потвърдиха думите си както пред медии, така и по време на изслушването им в Етичната комисия на ВАС, писаха медиите.  На същото събрание част от съдиите в стратегическия административен съд, който разглежда дела със страни държавни органи и местна власт, поставиха  и въпроса, че през 2009 г. съдия Андреев е засечен да комуникира 33 пъти за един месец със сочения за лобиста на съдебната власт – Красимир Георгиев – Красьо Черния. Тогава ВСС не го наказва, а само му оказва да подобри хигиената на контактите си.

На проведено общо събрание на АССГ тогава бяха направени две номинации за председател. Едната е на спечелилия днес Добромир Андреев, а  другата – на Милачкова.  Те са бяха подкрепени съответно от 37 и 27 съдии. Петима са се въздържали. Тъй като гласуването е проведено тайно, Съдийската колегия прие, че няма номинация от Общото събрание на АССГ, защото законът изисква явно гласуване. Процедурата обаче не е опорочена, тъй като и двамата лично са подали заявление за участие в нея.

Във ВСС кандитатурата на Андреев бе  подкрепена от  Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, Севдалин Мавров и Драгомир Кояджиков , отбелязали дългогодишния му професионален стаж и опит като магистрат от различни нива, достигнал най-високо – Върховния административен съд,  административния му опит като заместник-председател на съда, за който кандидатства.

Добромир Андреев посочи като мотив да се кандидатира за поста здравата връзка с колектива на Административен съд – София-град и отношенията на съпричастност и приятелство.  С придобитият професионален, академичен и житейски опит е убеден, че бързо и ефективно ще се справи със задачите на административния ръководител. На база на постиженията и проблемите в дейността на АССГ той набелязва 6 стратегически цели.

Сред тях са осигуряването на равномерна натовареност между отделенията в АССГ, и между съдиите в тях, за да се обезпечи повишаване на качеството на правораздавателната дейност. Предлага се също създаване на четвърто отделение в съда и преразпределение на разглежданата по отделения материя.

Андреев иска постоянно наблюдение върху практиката на съда и обсъждането ѝ от съдиите по отделения, ангажиране на съда с тълкувателната дейност на Върховния административен съд, както и прилагане на механизъм за проследяване на идентични казуси и за обсъждането им.

Предлага създаване на Съвет за уеднаквяване на съдебната практика, за проучване и анализиране и тази на ВАС. Кандидатът предвижда организиране на обучения за повишаване на професионалната квалификация на съдиите и на съдебните служители. Той постави акцент върху необходимостта от осигуряване на самостоятелна сграда на съда, отговаряща на неговите актуални потребности, а в краткосрочен план от допълнителни помещения. Сред набелязаните приоритети са дигитализацията на делата и развитието на електронното правосъдие, оптимизиране на Системата за финансово управление и контрол, усъвършенстване на съдебната администрация, както и развитие на комуникационната политика на съда.

Добромир Андреев има над 15 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата му започва като младши следовател в Окръжна следствена служба – Добрич в периода 24.01.2006 г. – 26.03.2007 г., след което е младши прокурор в Районна прокуратура – Добрич и прокурор в Районна прокуратура – Варна. На 13.11.2007 г. встъпва като съдия в Районен съд – Варна, а от 14.07.2014 г. заема длъжност „съдия“ в Административен съд – София-град, като от 04.07.2017 г. е негов заместник-председател. От 23.07.2021 г. и към настоящия момент е съдия във Върховния административен съд.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.