Последни новини
Home / Законът / ВАП е протестирала пред ВАС заповед на министъра на околната среда за защитената местност „Клептуза“

ВАП е протестирала пред ВАС заповед на министъра на околната среда за защитената местност „Клептуза“

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) внесе протест във Върховен административен съд (ВАС) против заповед на министъра на околната среда и водите, касаеща защитената местност „Клептуза“ в землището на град Велинград, съобщават оттам.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 22.11.2022 година е актуализирана площта на защитената местност „Клептуза“ в землището на град Велинград от 3440 дка на 4048, 415 дка, което е с повече от 680 дка.  Визираната заповед е издадена по облекчената процедура по чл. 42, ал.6, вр. ал. 5 от ЗЗТ. Този ред се прилага, когато не се променят определените граници на защитената територия. В случая обаче, след като се увеличава площта на защитената местност, то неминуемо се коригират границите ѝ, казват  от ВАП.

Прокурор при ВАП е установил, че при издаването на заповедта на министъра на околната среда и водите са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, допуснато е противоречие с материално правни разпоредби и несъответствие с целта на закона.

По тази причина и в съответствие със своите правомощия да следи за спазване на законността по Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс прокурор при ВАП е внесен  протест във ВАС с искане за отмяна на акта на министъра на околната среда и водите.

Повече подробности не се съобщават.

БТА припомня, че преди дни министърът на туризма в служебния кабинет д-р Илин Димитров се срещна с представители на „Сдружението на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“, с които обсъди състоянието на парк „Клептуза“.

„Ще се опитаме да помогнем с намиране на средства за реновирането на парка и езерата, които са знакови за най-популярния ни СПА курорт. Състоянието им може да се подобри многократно, а сумата не е голяма“, коментира министър Димитров.

Наскоро във  Велинград нашумя протест в защита на една от емблемите на града – езерото „Клептуза“ срещу намерението на общината да  отдаде на концесия на емблематичния парк и карстовия извор към него.   „Клептуза“ е разположена в защитена местност. „Мястото не се поддържа, защото преди 10 години беше дадено на частно лице”, заявиха протестиращите.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.