Последни новини
Home / Законът / Окончателно ВКС призна за невиновна следовател Стела Илиева по обвинение за хулиганство

Окончателно ВКС призна за невиновна следовател Стела Илиева по обвинение за хулиганство

Defakto.bg

 

Следовател Стела Илиева

През 2020 г. прокуратурата в Силистра започна дисциплинарна проверка срещу следовател  Стела Илиева, след като от полицията в града й докладва, че  тя е заплашвала униформени, защото спрели за проверка мъж без книжка, който шофирал нейния автомобил. Инцидентът бе станал вечерта на 18 февруари 2020 г. в село Йорданово.  Тогава полицаи опитаха да спрат на пътя Метин Али от селото, но той избяга и бе задържан след гонка. Мъжът нямал шофьорска книжка и извикал Илиева, тъй като работел за нея и колата била нейна.

Според „очевидци“ следователката пристигнала на мястото пияна и с около 30 души подкрепление. Показала служебната си карта и започнала да заплашва полицаите.  Първоначално бе образувана  проверка, а  материалите от нея докладвани във ВСС, а по-късно на следовател Стела Илиева бе повдигнато обвиненение за хулиганство, а спрецсъдът и Софийския апелативен съда я оправдаха.  Сега ВКС съобщава, че касационната инстанция окончателно я е признала за  невиновна.

С Решение № 84/28.02.2023 г. по наказателно дело № 87/2023 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението от 14.12.2022 г. по в.н.о.х.д. № 1004/2022 г. на Софийския апелативен съд (САС). Решението е окончателно.

Делото е образувано по протест срещу решението на САС, с което е потвърдена присъда по н.о.х.д. № 3830/2021 г. на Специализирания наказателен съд (закрит). С нея Стела Илиева е призната за невиновна по обвинението в това, че на 18.02.2020 г. вечерта в с. Йорданово, обл. Силистра, в качеството си на длъжностно лице – следовател в Окръжен следствен отдел при ОП – Силистра, използвала служебното си положение, за да набави за себе си противозаконна облага – да бъде преустановена извършваната от полицейските служители Петров и Костадинов проверка и да не бъде прилагана по отношение на собствения ѝ лек автомобил принудителна административна мярка „изземване на табелите с регистрационния номер“ (престъпление по чл. 283 от НПК). Оправдана е и по обвинението в това, че е извършила непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – на висок глас в присъствието на много хора демонстративно крещяла към полицейските служители псувни и заплахи (престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК).

Касационният протест е подаден срещу решението на САС в частта, с която подсъдимата е призната за невиновна по обвинението за хулиганство.

Съдебният състав на ВКС приема протеста за неоснователен. Извършен е прецизен анализ на доказателствените източници от страна на Софийския апелативен съд, който е анализирал внимателно, подробно и задълбочено всички писмени и гласни доказателства и доказателствени средства – приложените по делото документи, показанията на свидетелите, проведените очни ставки и обясненията на подсъдимата. Анализирано и обсъдено е и заключението на приетата техническа експертиза, която до голяма степен допринася за разкриване на обективната истина.

Показанията на полицейските служители Петров и Костадинов, на които всъщност се базира обвинението, също са анализирани подробно и задълбочено и са съпоставени както с останалите гласни доказателствени средства, така и със заключението на експертизата, от което се установява, че единствените записани реплики, произнесени от подсъдимата, са: „Първо пак сте Вий, после пак съм аз, ей туй е редът… в тъз система“. Върховните съдии сочат в решението си, че с основание въззивният съд е дал вяра частично на показанията на тези свидетели в частите, в които изнесената от тях информация съвпада с показанията и на другите свидетели, частично с обясненията на подсъдимата и със заключението на техническата експертиза.

Контролираният съд изрично е посочил в кои части не кредитира показанията им и е изложил убедителни съображения за това. В мотивите на ВКС се подчертава, че единствено показанията на свидетеля Петров както на досъдебното производство, така и в съдебната фаза на процеса са непроменливи относно нецензурните изрази, които твърди, че подсъдимата е употребила на висок глас. В тази част показанията не могат да се считат безусловно подкрепени от тези на свидетеля Костадинов, доколкото показанията на този свидетел не са съвсем устойчиви, до известна степен са колебливи и сочи, че е забравил ругатните. Липсата на спомен при този свидетел не може да се оправдае с изтеклия период от време, тъй като той не е толкова дълъг, а и случаят не е незначителен. От друга страна, свидетелят Костадинов е бил на разстояние от около един метър и половина и едва ли е възприел целия разговор, при положение че нито един от другите свидетели по делото не е чул подсъдимата да е ругала и то на висок глас.

Показанията на Петров и Костадинов се опровергават и от записа, който е снет и е отразен в заключението на приетата техническа експертиза. Така изолираните показания на свидетеля Петров, колебливо подкрепени от показанията на свидетеля Костадинов, не могат да бъдат солидна доказателствена опора и не допринасят за несъмнената доказаност на обвинението, предявено на подсъдимата, а именно извършването на престъпление по чл. 325, ал. 1 НК, категорични са върховните съдии. Те подчертават, че съгласно чл. 303, ал. 1 и ал. 2 от НПК присъдата не може да почива на предположения. Съдът признава подсъдимия за виновен, когато обвинението е доказано по несъмнен начин. Според върховните съдии при вземане на решението си въззивният съд изцяло се е съобразил с цитираната разпоредба.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.