Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата ще иска екстрация на задържания в Ташкент Илиян Тодоров, осъден за убийство на доживотен затвор

Прокуратурата ще иска екстрация на задържания в Ташкент Илиян Тодоров, осъден за убийство на доживотен затвор

Defakto.bg
Задържаният Илиян Тодоров. Снимка архив

Бюрото на Интерпол в Ташкент  е информирало официално българската прокуратура, че на 1-ви март тази година е задържан българският гражданин Илиян Тодоров, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Прокуратурата ще поиска от властите на Узбекистан осъденият на доживотен затвор за убийството пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров да бъде екстрадиран в България. От държавното обвинение съобщават, че  процедурата за това е уредена в договор между България и Узбекистан, подписан през 2004 г.

Задържането на Илиян Тодоров е станало на 1-ви март при проверка на „изход“ преди полет за Истанбул, когато е установено, че българският паспорт, който той е показал, е бил всъщност подправен. Заради това Тодоров е бил задържан.  Със съдействието на българските власти е било установено, че става дума именно за осъдения на доживотен затвор за двойното убийството пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършеното от Тодоров документно престъпление, което предстои да се разгледа. Това означава, че и процедурата по екстрадиция вероятно ще се забави, докато приключи това производство.

От отдел Международен във Върховната касационна прокуратура поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан, като предстои и видеоразговор между главните прокурори на двете държави.

Илиян Тодоров е осъден за убийството  пред дискотека “Соло”  на  21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед и 24-годишния Васил Александров. Те бяха намушкани с нож смъртоносно пред дискотеката по Великден – на 18 април 2009 г., а при инцидента пострада тежко и приятелят им Кирил Димитров.

При разглеждане на делото на първа инстанция  от  Софийския градски съд, Илиян Тодоров бе оправдан през 2011 г.    Тогава той бе освободен от  „задържане под стража“  и  се укри за времето, през което  следващи две съдебни инстанции се произнесоха и промениха присъдата му на „доживотен затвор“.

Осъдителната присъда стана възможна  след като вещите  лица промениха заключенията си пред по-горните инстанции.   Присъдата бе потвърдена  от ВКС.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.