Последни новини
Home / Законът / Адв.Левашки: Съдията изненадващо промени хода на делото срещу Илиян Тодоров. Ченалова: За клевети ще съдя всеки!

Адв.Левашки: Съдията изненадващо промени хода на делото срещу Илиян Тодоров. Ченалова: За клевети ще съдя всеки!

Defakto.bg
Стефан Левашки

Не би трябвало да има пречка за връщането на Илиян Тодоров в България, тъй като страната ни има двустранен правен договор с Узбекистан. Това заяви в ефира на „Здравей, България” адв.  Стефан Левашки. Той е адвокат и роднина на един от двамата убити през 2009 г. младежи пред дискотека „Соло” – Кирил Въжаров.

Тодоров  беше задържан след 12 години в неизвестност, а властите в Узбекистан вече са му повдигнали обвинение за използване на фалшиви документи, след което се очаква той да бъде екстрадиран у нас.

По делото първо, според мен, съвсем в противовес на събраните доказателства, той беше оправдан от част от съдебния състав с председател Румяна Ченалова.  Тогава младши съдията Мария Дончева и единият от съдебните заседатели останаха на особено мнение, което смятам за много по-издържано юридически от мотивите на останалата част от състава. Тогава, във връзка с изискванията на закона, мярката на Тодоров беше изменена с оглед на оправдателната присъда. По-късно, пред Апелативен съд, той спря да се явява. След произнасянето на доживотната му присъда се използва едно току-що влязло в сила тълкувателно решение на Върховния съд, че произнесена присъда не е основание за промяна на мярката за неотклонение. Явно още в този период Тодоров е успял да избяга от страната, тъй като пред Върховния съд също не се яви”, заяви  Левашки.

Според него  съдия Ченалова изненадващо  е променила хода на делото срещу Илиян Тодоров. „В хода на това дело се случиха странни неща. Един от колегите защитници се самоуби. Бог да го прости адвокат Тодор Апостолов, млад мъж беше. Друг от колегите на поверениците,  представляващ другото пострадало семейство, емигрира и започна да пише писма си, в които казваше, че делото е изтъргувано. Пишеше за разни срещи с адвокати и част от съдебния състав, които са се състояли в Хасково. Адвокат Райков се казваше колегата”, каза още Стефан Левашки, който е братовчед на бащата на единия убит мъж.

Всяка клевета ще преследвам по съдебен ред! Без изключения!

Междувременно Румяна Ченалова отговори във Фейсбук  на въпрос, зададен й в личния профил от  Stanislav Georgiev .  В отговора си тя прави уговорка, че  коментарът й е до  всеки, който разпространява клевети срещу нея  по делото “ Соло“ :

Ето й писмото:
Господин Георгиев, сигурна съм, че не познавате фактите по делото.
Също така съм сигурна, че  не знаете защо САС постанови осъдителна присъда – поради промяната на заключението на вещите лица!
По делото (в СГС б.р.) нямаше нито едно пряко доказателство.  Заключението на вещите лица, че престъпленията са извършени с две различни оръжия / съответно двама души/ наред с липсата на очевидци е сериозно съмнение и невъзможност съда да прецени какво точно е извършило единственото подсъдимо лице.
Промяната на мнението на експертите промени и присъдата.
И сега ако сте обективен, питайте ме за осъдителната присъда по делото САПАРД , която постанови състав, председателстван от мен и които подсъдими САС оправда за кражба на европари.
Или питайте други съдии за отменените им оправдателна присъди.
Питайте и за десетките оправдани политици.
Питайте за оправдателната присъда по други дела за убийство, например в Борисовата градина.
Питайте за прекратеното дело “ Осемте джуджета“ и “ Къщата в Барселона“. Питайте за Масларова, Цветан Цветанов, Христо Бисеров, за милионите откраднати пари, за строителството на магистралата и парите в чували, за клошарите – „престъпници“ , за убийството на Чакъра, за сестрите Белнейски…..Питайте за делото срещу Алексей Петров.
Питайте как съм решавала по 1000 дела на година .
Между другото постановявала съм оправдателна присъда срещу рецидивист. В хода на съдебното разследване намерих истинския извършител. Питайте прокуратурата протестира ли присъдата?
Питайте защо няма друг съдия, който през далечната 2015 г.  да е сезирал европейските институции за престъпленията на Борисов, Цацаров и Пеевски.  Сега е лесно, но тогава не беше…
Питайте какво ми струваше едно обвинение, повдигнато в резултат на съдружните действия на соросоиди, техни организации и медии, продължило 8 години, въпреки постановените оправдателна присъди на две инстанции. Ако сте принципен.
И за финал – при оправдателна присъда не може да не се измени мярката за неотклонение “ Задържане под стража“ – така повелява закона.
Лесно е да съдиш, когато не знаеш фактите.
Аз няма да Ви съдя.  Хвърлихте съчка в огъня. Раните са за мен, но последиците са за Вас…
……….
Само за информация – срещу мен на базата на оказало се фалшиво писмо от адвоката на частните обвинители по делото “ Соло“ и по техен сигнал беше образувано досъдебно производство. На база лъжи. Изтърпях и това. Делото беше прекратено.
………
Колкото и да не ми се иска, всяка клевета ще преследвам по съдебен ред!Без изключения!

Haскоро   Coфийcĸият aпeлaтивeн cъд  обяви мотивите, с които  на 24  нoeмвpи 2022 г.  бившият cъдия Pyмянa Чeнaлoвa бe oпpaвдaнa  пo вcичĸи обвинения на  пpoĸypaтypaтa за престъпления по служба.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.