Последни новини
Home / Законът / Главна дирекция „Охрана“ отбеляза 20 години от създаването си с тържествена церемония

Главна дирекция „Охрана“ отбеляза 20 години от създаването си с тържествена церемония

Defakto.bg

20 години от създаването си чества на 7 март Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/. На официална церемония в зала „Тържествена“ на Съдебната палата снощи бивши и настоящи министри и заместник-министри поздравиха служителите на специализираната дирекция към Министерството на правосъдието, съобщи МП. Тук бяха и първите ръководители на главната дирекция.

Министър Крум Зарков благодари за професионализма и доблестта на работещите в системата на ГДО и им пожела да продължават да бъдат силни и безкомпромисни при изпълнение на служебните си задължения. Към момента общият брой на служителите в ГДО е малко над 1500, като те са разпределени в 5 регионални дирекции и 23 областни звена.

На тържеството главният директор на ГДО гл. комисар Георги Жеков направи ретроспекция и очерта основните приоритети на дирекцията, а именно: въвеждането на ред и сигурност в съдебните сгради при провеждане на съдебния процес, както и бързото изолиране на лица с влезли в сила присъда и предаването им на затворническите власти в местата за лишаване от свобода. Сред основните дейности бяха откроени още бързото приключване на съдебните процеси, чрез призоваване и своевременно принудително довеждане на лица, участници в наказателно производство и превеждането на задържани лица от затворите и арестите до органите на съдебната власт. Не на  последно място беше изтъкнато изпълнението на съдебни поръчки по международни договори по екстрадиция и трансфер на лица, укриващи се от наказателно преследване.

Статистиката за миналата година показва: 7 724 изпълнени преписки за принудително довеждане, 7 480 връчени призовки и книжа. Изпълнените влезли в сила присъди са 2 661, а изпълнените преписки по мярката „задържане под стража“ – 2 752. Общият брой на конвоирани лица е 56 721. За миналата година  изпълнените преписки от други държави за България са общо 185, от тях европейска заповед за арест – 104, екстрадиции – 17, трансфери – 64. Изпълнените преписки от страната ни към други държави са 182, като с европейската заповед за арест са били 160 лица, екстрадираните са 18 а трансферите са 4. Задържаните лица, които са били приети на сухоземната и речна граница на България от чужди държави са 41, а предадените лица на ГКПП – 17.

По време на церемонията служители, които са в системата на ГДО от самото създаване и такива, които са показали висок професионализъм в своята дейност, получиха плакети и почетни грамоти.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Комисията „Панайотов“ в МП класира трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Омбудсманът Диана Ковачева, съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд и бившият директор на Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.