Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор е получил благодарствено писмо от еврейски организации за недопускането на т.нар. „Луковмарш“

Главният прокурор е получил благодарствено писмо от еврейски организации за недопускането на т.нар. „Луковмарш“

Defakto.bg

 

Първото в най-новата ни история дело за тероризъм – за атентата на летище „Сарафово“ на 18 юли 2012 г., приключи окончателно.

Вече има влязла в сила присъда – доживотен затвор без право на замяна, за двамата съучастници на извършителя на атентата. Уважени са гражданските искове на наследниците на загиналите (петима граждани на Държавата Израел и един български гражданин), и на множество пострадали лица“, съобщи пред журналисти главният прокурор Иван Гешев.

Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. На 21.09.2020 г. двамата бяха признати за виновни от Специализирания наказателен съд, а впоследствие и от Апелативния специализиран съд.

Терористичният акт е сред най-големите в българската история и в Европа“, коментира Иван Гешев. Главният прокурор направи изявлението след тържествена церемония в Синагогата в  София, където е получил благодарствено писмо за активната роля на прокуратурата за недопускане на провеждането на т.нар. „Луковмарш“, съобщи прессцентърът на ПРБ.

Аз възприемам това не като награда за главния прокурор, а като награда за усилията на прокуратурата, на всички български институции и на неправителствения сектор в лицето на организацията „Шалом“ за спазване на демокрацията и правовия ред. Всичко това го правим не заради себе си, а заради децата си, за да живеят в по-добра страна и за да не повтаряме черните страници от историята си“, заявява Иван Гешев.

Холокоста – най-голямото изтребление в историята на човечеството, не е започнало с концлагерите, а с първото изречение на речта на омразата. Затова е изключително важно всички да сме заедно, да не допускаме и най-малката проява за антисемитизъм“, допълва той.

Церемонията е организирана от представители на Организацията на евреите в България “Шалом”, Централния израилтянски духовен съвет, Световния еврейски конгрес (WJC), Американския еврейски комитет (AJC) и Федерацията на ционистите в България.

Заедно с главния прокурор на събитието присъстваха заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева, заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

На церемонията с благодарствени писма бяха удостоени представители на изпълнителната и местната власти и службите за сигурност.

Организаторите на събитието подчертават,  че 19 години след първото провеждане на „Луковмарш“, българските институции са заели позиция в защита на общочовешките права и ценностите на хуманизма.  „Благодарим ви, че заедно се изправихме срещу омразата, която ни разделя. Това грозно събитие с години тровеше със своята човеконенавистност. Радвам се, че виждаме съмишленици във ваше лице“, заяви проф. Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.