Последни новини
Home / Законът / Зарков: Правителството отново одобри механизма за независимо разследване на главния прокурор

Зарков: Правителството отново одобри механизма за независимо разследване на главния прокурор

Defakto.bg

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт,  с които се въвежда  механизъм за разследване на главния прокурор  одобри отново правителството, съобщи министърът на правосъдието Крум Зарков.

Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, измежду хората, дали съгласието си за включване им в този списък“, напомни  министър Зарков.

Законопроектът предвижда още главният прокурор да бъде временно не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).
Изборът на председател на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд също да става с 13 гласа от членовете на Пленума на ВСС, а не със 17, както е в момента, е друго от предложенията. Тук обаче ще има т.нар. двойно мнозинство и до избор от пленума ще се стига само, ако преди това повечето от съдийската колегия в съвета гласуват за същия кандидат.

Друга промяна са критериите относно съдията, който ще бъде временно изпълняващ длъжността прокурор, за да разследва главния прокурор. Той трябва да бъде с минимум 12 години стаж и да е работил през последните седем години като наказателен съдия. Също така да е съдия във ВКС или в окръжен, апелативен съд, но с ранг на съдия във ВКС. Съдиите в списъка, от който да се избере кой ще разследва главния прокурор, трябва да дадат съгласието си да участват в процедурата. Прокурорската колегия трябва да назначи този съдия като прокурор, но процедурата е такава, че не би трябвало да откаже да го направи, както когато някой прокурор или съдия става заместник-министър.

Зарков припомни,  че законопроектът беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван единствено на първо четене на 27 януари т.г., но процедурата не бе доведена докрай поради предсрочното прекратяване на мандата на 48-то НС.

Това е законопроектът, който ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения срещу България. Той има и символно значение. За него се говори много и след като приключи Народното събрание“,  отбеляза Зарков.

Зaĸoнoпopeĸтът нa пpaвитeлcтвo зaпиcвa и  нoви пpaвилa зa  зaщитa пpaвaтa нa пocтpaдaлитe и oщeтeнитe юpидичecĸи лицa,  въвeждaнe нa cъдeбeн ĸoнтpoл нa oтĸaзитe нa пpoĸypaтypaтa дa oбpaзyвa пpoизвoдcтвa ĸaĸтo и cъздaвaнe нa пoвeчe пpaвa зa лицaтa, ĸoитo cигнaлизиpaт пpoĸypaтypaтa и пoлициятa зa извъpшeнo пpecтъплeниe.

Наред с промените, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор, се  предлага и публичност на прокурорските постановления.  В момента  само прокуратурата  избирателно преценява какво да обяви  публично, а често се наблюдват изключително спорни решения в тази посока.   Например СРС-та, в които се чува гласът на президента, както бе направено преди години. Сега с проекта се предлага пускането на СРС-та да бъде забранено.

Изрично в чл. 198 от НПК се  предлага:  „Прокурорът не може да разреши разгласяване на информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство.

Крум Зарков изрази надежда предложенията за нормативни промени да бъдат сериозно обсъдени и приети още в първите месеци на следващото Народно събрание.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.