Последни новини
Home / Законът / Изненада! Върховният касационен съд не е постановявал решение по делото за атентата на летище „Сарафово“

Изненада! Върховният касационен съд не е постановявал решение по делото за атентата на летище „Сарафово“

Defakto.bg
Атентатът При атентата, извършен на 18 юли  2012 г. , бе отнет живота на един български и петима израелски граждани, а повече от 40 души бяха ранени. Престъплението е без аналог в България през последните над 90 години.

По описа на Върховния касационен съд няма образувано наказателно производство и не е постановявано решение по делото за извършения през 2012 г. атентат на летище „Сарафово“ – това съобщи  началникът на кабинета на председателя на Върховния касационен съд.

Уточнението на ВКС идва след като вчера главният прокурор Иван Гешев обяви пред журналисти, че:  „Beчe имa влязлa в cилa пpиcъдa – дoживoтeн зaтвop бeз пpaвo нa зaмянa, зa двaмaтa cъyчacтници нa извъpшитeля нa aтeнтaтa. Увaжeни ca гpaждaнcĸитe иcĸoвe нa нacлeдницитe нa зaгинaлитe (пeтимa гpaждaни нa Дъpжaвaтa Изpaeл и eдин бългapcĸи гpaждaнин), и нa мнoжecтвo пocтpaдaли лицa“.   

По този повод са последвали  множеството запитвания във ВКС от журналисти, които се позовават на казаното от главния прокурор  за потвърдената присъда по делото за атентата на летище „Сарафово“.

В съобщение до медиите  ВКС уточнява  че в съда  няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище „Сарафово“.

И още:  По повод на множеството запитвания от журналисти относно разпространената на 7 март 2023 г. информация за това, че по делото за атентата на летище „Сарафово“, извършен на 18 юли 2012 г., Върховният касационен съд е потвърдил присъдата на ливанските граждани Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан – доживотен затвор без право на замяна, като са уважени и гражданските искове на наследниците на загиналите и на пострадалите лица, уточняваме:
По описа на Върховния касационен съд (ВКС) няма образувано наказателно производство, не са провеждани заседания и не е постановявано решение по делото за атентата на летище „Сарафово“.
Единственото произнасяне на Върховния касационен съд, засягащо делото за терористичния акт на летище „Сарафово“, е разпореждане от 12 юли 2022 г. на
председателя на Първо наказателно отделение на ВКС. С него е отказано образуване на касационно производство поради нередовност на постъпилата касационна жалба от адв. Жанет Желязкова – служебен защитник на Хасан Ел Хадж Хасан, срещу решението от 13 април 2022 г. по в.н.о.х.д. № 73/2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Делото е върнато на АСНС за изпълнение на дадените указания.
В разпореждането се посочва: „Пропуснато е осъществяването на задължителната предварителна дейност по проверка за допустимост и редовност по чл. 351, ал. 5 от НПК, чрез която се установява възможността сезиращият документ да предизвика касационен контрол. Съдията от въззивния съд следва да упражни правомощието си по чл. 351, ал. 5, т. 1 вр. ал. 1 от НПК и да даде 7-дневен срок на адв. Желязкова, в който съдържанието на касационната жалба да бъде приведено в съответствие с изискванията на процесуалния закон, като изрично укаже на служебния защитник, че ако това не бъде сторено, жалбата
ще бъде върната. При предоставяне на допълнение в срок, същото следва да бъде надлежно администрирано до останалите страни в производството, след което делото да бъде изпратено обратно на ВКС.“
След разпореждането на председателя на Първо наказателно отделение делото не се е връщало във Върховния касационен съд, посочват оттам. Очевидно адвокатката не е изпълнила разпорежданията на съда, жалбата й е върната и осъдителната присъда, потвърдена на две инстанции, влиза в сила, но главният прокурор с изявлението си  подвежда, че по делото се е произнесъл Върховният касационен съд.

Главният прокурор Ивaн Гeшeв

„Tepopиcтичният aĸт e cpeд нaй-гoлeмитe в бългapcĸaтa иcтopия и в Eвpoпa“, ĸoмeнтиpa още  Гeшeв. Той нaпpaви изявлeниeтo cлeд тъpжecтвeнa цepeмoния в Cинaгoгaтa в  Coфия.

Aз възпpиeмaм тoвa нe ĸaтo нaгpaдa зa глaвния пpoĸypop, a ĸaтo нaгpaдa зa ycилиятa нa пpoĸypaтypaтa, нa вcичĸи бългapcĸи инcтитyции и нa нeпpaвитeлcтвeния ceĸтop в лицeтo нa opгaнизaциятa „Шaлoм“ зa cпaзвaнe нa дeмoĸpaциятa и пpaвoвия peд. Bcичĸo тoвa гo пpaвим нe зapaди ceбe cи, a зapaди дeцaтa cи, зa дa живeят в пo-дoбpa cтpaнa и зa дa нe пoвтapямe чepнитe cтpaници oт иcтopиятa cи“,  са думите му.

Обвиняемите  по делото Meлиaд Фapax и Xacaн eл-Xaдж Xacaн  на  21.09.2020 г. бяxa пpизнaти зa винoвни oт Cпeциaлизиpaния нaĸaзaтeлeн cъд, a впocлeдcтвиe и oт Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн cъд.  Те получиха „доживотен затвор без право на замяна“ за подпомагане на терористичния акт на летището в  Бургас.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.