Последни новини
Home / Законът / СРС насрочи за април делата за клевета, които Настимир Ананиев заведе срещу Слави Трифонов и Тома Биков

СРС насрочи за април делата за клевета, които Настимир Ананиев заведе срещу Слави Трифонов и Тома Биков

Defakto.bg

Софийски районен съд е насрочил  и двете наказателни дела за клевета, които  бившият депутат от  „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев заведе срещу  лидера на ИТН Слави Трифонов и срещу Тома Биков от ГЕРБ.

Заседанието  по делото срещу Слави Трифонов е определено за  4 април,  а на 7 април  ще се гледа „обвинението“  срещу  Тома Биков.  Независимо, че става дума за наказателни дела, производствата за клевета имат частен характер и адвокатите на Ананиев ще трябва да поддържат обвинението в съда вместо прокурор.

Спънка пред хода на делата обаче е   имунитетът,  с който Трифонов  и Биков  са се сдобили  след регистрацията  им като   кандидат – депутати в съответните листи.  В такива случаи съдилищата спират производството  до отпадане на основанието, в случая на имунитета.  Няма законова пречка „обвиняемите“ сами да си  свалят защитата, ако са убедени в  своята безупречност, напомнят наказателноправници.

Ананиев  заведе делата заради твърдения на Трифонов и Биков, които го свързаха с криптокомпанията „Нексо“ ден след акцията на прокуратурата и Националната следствена служба в български офиси на фирмата.

„Нямам нищо общо с „Нексо“ и никога не съм имал. Нямам бизнес с Антони Тренчев (един от основателите и управителите на фирмата). През януари 2018 г. имахме обща фирма, но тя няма нито един ден дейност, защото двамата бяхме много ангажирани по това време“,  заяви  Ананиев  в началото на годината.  Малко преди това Тома Биков от ГЕРБ коментира пред журналисти в парламента, че е добре да се провери „дали има финансиране на „Продължаваме промяната“ от лица, свързани с „Нексо““.

Депутатът от ГЕРБ каза, че смята, че има свързаности на бивш и настоящ депутат от „Продължаваме промяната“ с „Нексо“ и коментира, че в единия случай бившият депутат Александър Ракшиев е представител на „Нексо“ за Пловдив, в другия Настимир Ананиев е „съдружник на един от съсобствениците на „Нексо“ и в същото време е съдружник с гражданин на Руската федерация във фирма „Нефтогаз“.

Във видео, публикувано в социалните мрежи, Слави Трифонов свърза Ананиев със скандала Nexo, обявявайки, че той е съдружник на един от собствениците на Nexo Антони Тренчев.

След  като гръмна скандалът  Ананиев обяви, че  ще съди всеки, който уронва престижа му с клевети.  Той  определи опитите за установяване на връзки между криптоплатформата и „Продължаваме промяната“ милиционерска акция „Кал и каскети“ и посочи, че срещу всички по-активни представители на формацията се изливат фалшиви новини и лъжи.

Той  уточни, че познава Антони Тренчев q с когото са били съпартийци в Движение „България на гражданите“.

„В началото на 2018 г. имахме фирма, която трябваше да развива дейност, но това не се случи, защото и двамата бяхме ангажирани с други неща. Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов от ГЕРБ също бяха съпартийци с Антони Тренчев в ДБГ. Въпросът е да хванеш някаква информация, да я завъртиш и да я хвърлиш в жълто-кафявата мъгла, за да може да произвеждаш фалшиви новини“, заяви Ананиев в началото на годината
Слави Трифонов определи като „смехотворно“ внушението на Ананиев, че делото го е принудило да се кандидатира за  депутат, за да се спаси с „депутатски имунитет от това колосално дело за 5 хиляди лева“.

Най-тежкото наказание за клевета, което Наказателният кодекс предвижда, е глоба от 5000 до 15 000 лв. и обществено порицание.  Ако има предявени граждански искове, съдът се произнася отделно.

В края на миналата  година СГС осъди  Тома Биков  да заплати на ГС „Боец“   обезщететение от 1000 лева за неимуществени вреди заедно със законната лихва за свободно изречени  клеветнически твърдения  в предаване  по  Нова телевизия.  Именно:  „Боец, това е една организация от двама души, която се организира от Ц.В.(Цветан Василев ). Купуват една страница в испански вестник, близък до сепаратистите в Барселона с определени връзки с руски служби. Които не го казваме ние, това е ясно доста преди тази публикация. „А иначе, че Боец и Бивол от време на време заработват за Ц.В., мисля, че това е ясно на всички..“
В мотивите по делото съдът посочва, че изявлението на Тома Биков  по своя характер е клеветническо твърдение относно позорни обстоятелства, за съществуването на които по делото не са ангажирани доказателства.  Решение бе мотивирано с  чл. 45, ал. 1 от Закона за задълженията и договорите, според който  всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.