Последни новини
Home / Без категория / ВАС отмени Наредба № 1 за организиране на движението по пътищата, издадена от регионалния министър

ВАС отмени Наредба № 1 за организиране на движението по пътищата, издадена от регионалния министър

Defakto.bg

 

 Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Наредба № 1 от 17.01.2001 г. за организиране на движението по пътищата, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Административно дело № 1925 от 2022 г. е образувано по жалба на Община Варна и кмета на Община Варна.

Върховните съдии приемат, че преди издаване на процесната наредба, министърът на регионалното развитие и благоустройството е имал задължение да проведе обсъждане на проекта за нормативен акт със заинтересованите лица и организации, за да могат същите реално да упражнят правото си на предложения и становища по него. Откриването на производството по издаване на нова наредба следва да се оповести публично чрез средствата за масово осведомяване или по друг подходящ начин, като това включва и основните съображения за издаването на акта.

В случая засегната от акта е широка общественост, на която не е дадена възможност за участие в административното производство. Проследяването на действията по внасяне и обсъждане на предложението, по неговото съобщаване и разглеждането му налага извод, че не са спазени изискванията на цитираните норми за оповестяването и сред обществеността по подходящ начин.

Наредбата не съответства на изискванията на чл. 9 от Закона за нормативните актове и чл. 36, ал. 1 от Указ № 883/1974 г. за формулиране на разпоредбите на нормативните актове, като в нея липсват ясни правила за конкретизация и изчерпателност на условията и реда, по който следва да се осъществи организацията на движението, което затруднява и обърква задължените правни субекти.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов по делото „Барселонагейт“

  Главният прокурор  внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета …

in memoriam Внезапно почина адвокат Асен Джингов

На 58 години в София почина адвокат Асен Джингов, съобщават колегите му.  Той е един …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.