Последни новини
Home / Законът / Зарков в Брюксел: Няма върховенство на правото там, където хората нямат достъп до правосъдие поради липса на пари

Зарков в Брюксел: Няма върховенство на правото там, където хората нямат достъп до правосъдие поради липса на пари

Defakto.bg

 “Върховенство на правото не може да има там, където достъпът до правосъдие е затруднен за гражданите, които нямат достатъчно средства или са в уязвимо положение“. Това каза днес в Брюксел министър Крум Зарков в рамките на годишния диалог за върховенството на правото, в който участват министрите на правосъдието на държавите членки на ЕС. Обсъждането на предизвикателствата пред достъпа до правосъдие е част от Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ и е от важните теми, по които се обменя опит за добрите практики в отделните държави членки.

Министър Зарков сподели с колегите си основните нововъведения, направени с измененията на Закона за правната помощ и в Закона за медиацията. Крум Зарков изтъкна тяхното значение за улесняване на участието на гражданите и бизнеса в съдебни производства, както и за по-бързо и по-евтино разрешаване на спорове.

Министрите на правосъдието се обединиха около нуждата да се използват всички налични правни способи за ефективно упражняване на правата на гражданите в съдебните процедури – оптимизиране на сроковете на производствата, облекчаване на съдебните такси, особено за уязвимите категории лица, използване на средствата на медиацията. Подчертана бе и важната роля на дигитализацията на правосъдието при ускоряване и подобряване на съдебните процедури и достъпа на гражданите до правосъдие.

В рамките на Съвета държавите членки, ЕК и Евроюст потвърдиха отново подкрепата си за действията, предприети в рамките на ЕС за противодействието на безнаказаността на престъпленията, извършени в Украйна, съобщи МП. Високо е  оценена работата на съвместния екип за разследване и изграждане в Хага на Център за подпомагане на разследване на престъплението „агресия“. В центъра се създава база данни, която ще позволи събиране, съхраняване и използване на доказателства за извършени престъпления срещу човечеството.

Следобед дискусиите продължиха по темите за ролята на гражданското общество в защитата на основните права, както и за противодействието на расизма и антисемитизма. В този контекст министър Зарков припомни безпрецедентното единение на правителство, парламент, църква, монархия и общество в България за спасяването на над 48 хиляди евреи преди 80 години.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.