Последни новини
Home / Законът / Ролята на юристите за спасяването на българските евреи е обсъдена на научна конференция в СУ Св.Кл. Охридски“

Ролята на юристите за спасяването на българските евреи е обсъдена на научна конференция в СУ Св.Кл. Охридски“

Defakto.bg

 

В София се проведе Международна научна конференция, която отбеляза „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“ през Втората световна война. Домакин на форума, посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста, беше Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, участие взеха официални лица, политици, историци, практикуващи юристи и експерти.

Сред уважилите форума бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на външните работи Николай Милков, главният прокурор Иван Гешев, посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, членът на Управителния съвет на Камарата на следователите в България Ясен Тодоров, председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов и др.

Недостатъчно се знае за светлия пример на България, която спаси своите евреи. Този безпрецедентен акт принадлежи не само на българската, а на световната памет. Благодарение на съвместните усилия на Българската православна църква, на водещи политици и интелектуалци, на смелостта на обикновени българи преди 80 години моята страна спаси над 48 хил. евреи. За съжаление, не успяхме да защитим 11 343 евреи от територии, по това време администрирани от българските власти“, отбеляза в своето изказването вицепрезидентът Илияна Йотова.

Национална гордост е спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта! Гордост е, когато в Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд Вашем“ в Йерусалим прочетеш написано с големи букви „България – страната, в която еврейското население беше спасено“, посочи вицепрезидентът. Тя подчерта, че в различни европейски страни отделни личности въстават срещу Холокоста, но единствено в България той среща съпротивата на общественост и институции и с парламентарен акт е спряна депортацията на евреите.

Можем да бъдем горди с предците си, предотвратили депортацията на българските евреи, заяви проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет. Пред присъстващите той посочи, че обществената реакция срещу антиеврейското законодателство в онзи период, както и срещу планираната депортация на българските евреи прави чест на Българската православна църква, на професионалните организации, интелектуалците и обикновените граждани, които са допринесли до предотвратяването на депортацията.

Главният прокурор Иван Гешев  е провел  работна среща с Робърт Сингер, председател на Центъра за израелско влияние, член на Управителния съвет на Движението за борба с антисемитизма и бивш главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес и с ген. Шломи Михаел, който има дългогодишна професионална кариера в израелските правоприлагащи органи. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратура.

Сред акцентите в разговора са били  още инициативите на прокуратурата по ограничаване и предотвратяване на престъпленията, породени от омраза.

Срещата между Иван Гешев, Робърт Сингер и ген. Шломи Михаел се е провела  в контекста на отбелязването на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Главният прокурор акцентира върху приноса на българските юристи за този достоен акт.

Иван Гешев е запознал израелските гости с инициативата на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България за изграждането на паметник на българските юристи, спомогнали за спасяването на българските евреи от Холокоста, който предстои да бъде издигнат в центъра на българската столица.  От Асоциацията на прокурорите в България се надяват, че до септември т.г. ще е готов паметникът на българските прависти, които имат принос за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Инициативата за монумента е съвместна – между Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, които инициират поставянето на паметника в София. Проектът бе представен през септември м.г.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.