Последни новини
Home / Законът / ВСС започва срещи и дискусии в страната за новата роля на адвокатите по Закона за медиацията

ВСС започва срещи и дискусии в страната за новата роля на адвокатите по Закона за медиацията

Defakto.bg

Представители на Висшия съдебен съвет започват  поредица от срещи с адвокатските колегии в страната  на тема „Промени в Закона за медиацията – новата роля на адвокатурата“.

Първите три от тях ще се проведат в Бургас, Стара Загора и Пловдив, съответно на 15, 16 и 17 март.  Целта на срещите е да бъде обсъден институтът на съдебната медиация и да бъдат дискутирани всички въпроси по създаването на съдебните центрове за медиация, ролята на съдебните медиатори и адвокатите с оглед промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за медиацията, съобщава преслужбата на ВСС  (обн. ДВ, бр. 11/02.02.2023 г.).

Срещата с Адвокатска колегия – Стара Загора ще се проведе от 10.30 часа на 16.03.2023 г. в Залата на колегията, съответно в гр. Стара Загора, ул. „Пазарска“ № 35, вход от север.

На 15.03.2023 г. от 14.00 часа в зала № 2 на Съдебната палата в гр. Бургас, на ул. „Александровска“ № 101 ще се състои форумът с Адвокатска колегия – Бургас.

Срещата с Адвокатска колегия – Пловдив е насрочена за 17.03.2023 г. от 14.00 часа в Кинозалата на Съдебната палата в гр. Пловдив, бул. „Шести септември“ № 167.

Законът за медиацията предвижда, че  в процедурата по медиация могат да участват и адвокати, както и други специалисти.  Практиката показва, че участието на юристи в медиацията като съветници на страните е важно както за защитата на законовите интереси на страните, така и за постигането на разумни споразумения, приемливи и за двете страни,

На първо място, ролята на юриста в медиацията, се различава сериозно от ролята му в съдебния процес, сочат спецовете.  При медиацията юристът действа като консултант, който помага на клиента си да договори решение, което най-добре отговаря на интересите му. За разлика от съдебния процес, където ролята на юриста е на защитник, който отговаря изцяло за резултата от процеса, докато в медиацията отговорността за решението е споделена, посочва специализараното издание mediation.bg

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.