Последни новини
Home / Законът / След проверка на място, министър Зарков разпореди спешни мерки за подобряване на условията в затвора в Ловеч

След проверка на място, министър Зарков разпореди спешни мерки за подобряване на условията в затвора в Ловеч

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Крум Зарков, ресорният заместник-министър Мария Павлова и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов посетиха в понеделник  затвора в Ловеч. Поводът за визитата  са  множество сигнали, получени от служители, коиото засягат управлението на затвора и от затворници – за условията, при които търпят присъдите си, съобщи МП.

В момента в затвора и в трите общежития към него – “Атлант” в Троян, “Полигона” в Ловеч и “Велико Търново” във Велико Търново, са настанени общо 524 лишени от свобода.

Бе констатирано, че усилията за подобряване на условията в корпуса на затвора са недостатъчни. Впечатление направиха значителни пропуски по осигуряване и опазване на материално-битовите условия.  В последните години няма извършени ремонтни дейности в спалните помещения и баните на лишените от свобода, въпреки осигурените строителни материали по линия на ГДИН и Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“.

Препоръки за подобряване на лошите материално-битово условия са направени и след последното посещение на омбудсмана на Република България през декември 2021 г., но съществени промени няма.

По отношение на организацията по надзорно-охранителната дейност се установи, че не са предприети необходимите действия за свеждането до минимум на положения извънреден труд от служителите на затвора в Ловеч.

Сходни са заключенията и на извършените проверки на затвора, назначени от главния директор на ГДИН в последните месеци.

От миналата седмица началникът на затвора ст. комисар Розалина Ганекова е освободена от длъжността, след подадено от нея заявление за  напускане. В тази връзка министър Зарков разпореди на главния директор на ГДИН да се предприемат спешни мерки за подобряване на материално-битовите условия в затвора Ловеч, както и за своевременното окомплектоване на ръководния състав.

Проверките на място в местата за лишаване от свобода от страна на политическото и професионалното ръководство ще продължат.

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Кога пътниците няма право да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Класирани са трима от 10-те кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека

Комисията по подбор на кандидатите за съдия в Европейския съд по правата на човека, председателствана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.