Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Прокуратурата успява да работи за хората и за народа без да се съобразява с огромния политически натиск

Иван Гешев: Прокуратурата успява да работи за хората и за народа без да се съобразява с огромния политически натиск

Defakto.bg

Изборната търговия и мигрантския натиск във фокуса на Националното съвещание на апелативните и окръжни прокуратури

Прокуратурата успява да работи за хората и за народа без да се съобразява с огромния политически натиск. Натиск, който смело мога да кажа противоречи на основни европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава“. Това казва главният прокурор на  Иван Гешев при откриването на Националното съвещание на административните ръководители на апелативни и окръжни прокуратури в Учебна база „Цигов чарк“, съобщи пресцентърът на ПРБ.

Тема на съвещанието е „Способите за оптимизиране работата на прокурорите за противодействие на корупцията, организираната
престъпност, противозаконното преминаване на чужди граждани през българска територия и престъпленията против политическите права на гражданите“. В него участва и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Акцент в обсъжданията  е поставен върху работата в 28-те окръжни прокуратури по делата, които преминаха по компетентност към тях след
закриването на специализираното правосъдие през юли 2022 г.
Специализираната прокуратура бе закрита в рамките на часове. Явно някой много бързаше. За всички нас е ясно защо стана това – защото това бе най-сериозният инструмент за борба с корупцията, организираната престъпност и тероризма“, казва главният прокурор.

Той подчертава, че освен в политическа, икономическа и социална криза, сме изправени и пред конституционна криза заради непопълнени или нефункциониращи органи в държавата. Главният прокурор напомня,  че с изтекъл мандат са Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС. Непопълнен е и съставът на Конституционния съд.
В контекста на предстоящите на 02 април 2023 г. избори за 49-о Народно събрание бе обсъдено противодействието на нарушенията на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Акцент е поставен и върху противодействието на престъпления, свързани с противозаконното преминаване на чужди граждани през българска
територия.
Иван Гешев е благодари на всички прокурори, следователи и съдебни служители за работата им през изминалата година, посочва съобщението.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Красимир Мазгалов, ССБ: Политиците не се отказват да владеят съдебната система като собствен инструмент

„Изненадващ е начинът, по който парламентът прие да извади следствието от прокуратурата. Това е съществена …

Отлагат погребението на Ангел Христов, проверяват как е влязъл в страната, без да е бил задържан

Прокуратурата образува две разследвания по смъртта на Христов Проверяват се обстоятелствата, при които единият от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.