Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС отново отказа да назначи прокурор Евгения Щъркелова за съдия в СГС

Съдийската колегия на ВСС отново отказа да назначи прокурор Евгения Щъркелова за съдия в СГС

Defakto.bg

С девет гласа „за“  Съдийската колегия  на ВСС подкрепи предложението на Комисията за конкурсите и атестациите , според което  бившата зам. шефка на Спецпрокуратурата Евгения Щъркелова  не трябва да бъде преназначавана за съдия в Софийски градски съд.  До новото обсъждане на казуса се  стигна, след като ВАС  през март т.г. върна случаят във ВСС за ново произнасяне по заявлението на прокурорката.

Според  върховните съдии към  момента на подаването на молбата за преместване на Щъркелова  законът й е давал възможност да иска  да бъде назначена  на равна по степен длъжност без ограничение и забрана това да стане в друг орган на съдебната власт.

След решението на ВАС топката попадна  обратно в Съдийската колегия, която във вторник с различни мотиви на членовете й, отново  отказа да  преназначи Щъркелова в СГС.

Точката в дневия ред докладва Драгомир Кояджиков, който съобщи, че в Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) са се оформили две становища. Онова, което е събрало мнозинство на  гласове е било да се остави без уважение заявлението на Щъркелова.  Изложените мотиви са, че  след  миналогодишното изменение на Закона за съдебната власт и чл.165 ал 5 от него, е отпаднала материалната предпоставка за назначаването й в СГС, каза Кояджиков.

Атанаска Дишева заяви, че подкрепя  становището, но със различни съображения. Според нея не може да има съмнение, че актуалният закон, който е давал право на прокурорката да иска преназначение  е онзи, който е бил в сила  към датата на депозиране на искането й, тоест  –  старият закон преди промените в ЗСВ, с които бе закрито спецправосъдието.  Но не споделя решението на  ВАС, тъй като Съдийската колегия  има дългогодишна практика в  подобни ситуации и  при същата фактическа обстановка и на същото правно основание, е  постановявала и други  откази на постъпили молби.

 Олга Керелска също заяви, че законът в старата му редакция е  давал право на прокурорката да иска  преназначавето, но това не е било достатъчно за удовлетворяване на искането й.

През февруари м.г.  Съдийската колегия единодушно отхвърли молбата на Щъркелова да стане съдия в Софийския градски съд, като едно от съображенията й беше,че  преминаването на прокурорa на съдийска длъжност трябва да става чрез конкурс.  Колегията прие също, че ако  бъдe извъpшeнo пoиcĸaнoтo oт Щъpĸeлaвa  пpeнaзнaчaвaнe, тoвa би имaлo ĸaтo пocлeдицa „двoeн бoнyc“ –  oт eднa cтpaнa ocвoбoждaвaнe oт aдминиcтpaтивeн пocт пpeди изтичaнeтo нa мaндaтa.  И oт дpyгa,    пpeминaвaнeтo oт cиcтeмaтa  нa пpoĸypopcĸитe opгaни ĸъм cъдилищaтa бeз ĸoнĸypc, нeщo, ĸoeтo зa  cлyчaитe нa външни нaзнaчeния cтaвa чpeз изпит в  двe чacти –  пиcмeн и ycтeн.  Щъркелова  няма никакъв съдийски опит,  била е прокурор в СРП,  става спецпрокурор, когато Иван Гешев бе шеф на спрециализираната прокуратура, а през 2020 г. – нейн зам.шеф.

Тя   настояваше да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той действаше в Закона за съдебната власт. Междувременно с промените в съдебния закон, с които беше закрито спецправосъдието, бяха премахнати и  бонусите за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него.  Отпаднаха и  кариерните „добавки“ за  магистратите на административни длъжности да си избират равен по степен орган, в който да работят.

Според новата редакция на закона шефовете се връщат на старото си място или остават в структурата, в която са били, преди да оглавят съответното съдебно звено. В момента Щъркелова е  прокурор в структурата на  Военноокръжна прокуратура.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: От медиацията всички печелят – и страните по делата, и правораздаването, каза министър Зарков

Медиацията може да се окаже ситуация, в която всички печелят – системата на правораздаването, хората, …

Българка е екстрадирана в САЩ по обвинение за криптоизмамата „УанКойн“ (допълнена)

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − 12 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.