Последни новини
Home / Законът / ВКС отклони искане за тълкувателно решение по спирането на охранителните производства в Търговския регистър

ВКС отклони искане за тълкувателно решение по спирането на охранителните производства в Търговския регистър

Defakto.bg

С Тълкувателно решение № 1/2022 от 14.03.2023 г. по Тълкувателно дело № 1/2022 г. Общото събрание на Търговската колегия (ОСТК) на Върховния касационен съд (ВКС) отклонява предложението на председателя на ВКС от 17.02.2022 г. за приемане на тълкувателно решение по въпроса, отправен от Инспектората към Висшия съдебен съвет, за приемане на тълкувателно решение, а именно: „Какви обстоятелства съдът трябва да изследва и да взема предвид при разглеждане на исканията в производствата по чл. 536, ал. 1 ГПК вр. чл. 19 ЗТТРЮЛНЦ?“.

 Тълкувателното дело е образувано с разпореждане на председателя на ВКС за приемане на тълкувателно решение по въпрос, посочен в сигнал от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Върховните съдии констатират, че необходимостта от приемане на тълкувателно решение в сигнала се обосновава с противоречива практика на окръжни (първоинстанционни) и апелативни (при осъществен инстанционен контрол по отношение на определението на окръжния съд по чл. 536, ал. 1, т. 1 ГПК) съдилища по поставения въпрос при произнасяне по искания за спиране на регистърното производство, но представените от вносителя ИВСС съдебни актове не обективират противоречиво разрешаване на поставения правен проблем.

Според ОСТК в представените определения, с които е оставено без уважение  искане по чл. 536, ал. 1, т. 1 ГПК, не се съдържат такива, в които решаващият състав да е извършвал преценка за допустимост по смисъла на чл. 129 и чл. 130 ГПК на исковото производство, обективиращо спор относно правоотношение, което е условие за постановяване на заявено за вписване обстоятелство в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Въпросът за допустимостта на предявения иск е интерпретиран в ракурса на преценката за наличие на преюдициален спор, какъвто може да съществува само ако е заявен при наличие на абсолютните процесуални предпоставки за съществуването и упражняването на процесуалното право на иск и при липса на отрицателните такива, установими пряко и единствено от текста на исковата молба.

Спрямо поставения въпрос от предложението, с което е сезирано ОСТК на ВКС, не се установява наличие на противоречиви изводи в тълкувателните мотиви на постановените съдебни актове, водещи до различно съдържание на крайния съдебен акт, поради което на основание т. 7.2 от Правилата за приемане на тълкувателни решения от ОСГК, ОСТК и ОСГТК на ВКС, предложението за приемане на тълкувателно решение, по което е образувано тълкувателно дело № 1/2022 г. на ОСТК на ВКС подлежи на отклоняване  поради недопустимост на искането“, посочват  в мотивите си върховните съдии.

 

About De Fakto

Проверете също

Доц. Киселова: Правото на мнение на гражданите е нещо по- различно от изказванията на главния прокурор като публична фигура

Възможно е до края на другата седмица Гешев да бъде отстранен, допусна конституционалистът „През цялото …

СЕС: Кога пътниците няма да си получат допълнителните разноски, направени след анулиран полет от превозвача

    Полет за връщане ( репатриране), организиран в контекста на мярка за консулска помощ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.