Последни новини
Home / Законът / Зам.- министър Емил Дечев: Държавата санкционира домашното насилие, но е нужна и обществена нетърпимост към него

Зам.- министър Емил Дечев: Държавата санкционира домашното насилие, но е нужна и обществена нетърпимост към него

Defakto.bg

 

Форум срещу домашното насилие, организиран от коалиция от 36 неправителствени организации „Заедно срещу насилието“. Снимки Пресслужбата на Министерството на правосъдието.

 

Министерството на правосъдието е трайно ангажирано с проблемите на домашното насилие, неговото предотвратяване и защитата на жертвите. Това е социален феномен, който задължително трябва да получи санкция от държавата чрез законодателни мерки. Но е крайно важно също да се формира обществена нетърпимост към него и тук е ролята на образованието и на медиите“  – това заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев на форум, организиран от коалиция от 36 неправителствени организации „Заедно срещу насилието“, съобщиха от МП.

Зам.-министърът илюстрира казаното така: „Ако един съпруг нанася удари с юмрук по съпругата си в центъра на София или другаде на главна улица, за огромната част от гражданите това ще е престъпление. Ако обаче съпругът упражни същото насилие в рамките на дома си, поне част от същите тези граждани ще кажат: ами, битов сигнал!“.

На срещата, на която присъстваха и кандидати за депутати в 49-ото Народно събрание, неправителствените организации отправиха към тях призив „за спешни и неотложни действия по разглеждането и приемането на нов Закон за изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), веднага след конституирането на новия парламент на Република България“. От „Заедно срещу насилието“ изтъкнаха, че само от началото на 2023 г. в България известните случаи на убити жени са 8 и всички те са станали жертви на свои бивши или настоящи партньори или други близки до тях. Това означава, че всяка седмица една жена губи живота си заради домашно насилие или насилие, основано на пола, категорични са НПО-тата. От коалицията напомниха, че след отхвърлянето на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие политиците са обещали законодателство в подкрепа на жертвите, но това още не е факт.

Министерството на правосъдието в различните му екипи вече е направило не малко по предотвратяване на домашното насилие, каза зам.-министър Дечев. Така в Наказателния кодекс (НК) е дадена дефиниция на понятието и домашното насилие е квалифициращ, т.е. утежняващ наказанието признак при убийство, причиняване на телесна повреда, отвличане, закана за извършване на престъпление и др.

По-нерадостен, по думите на Дечев, е опитът за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където МП предложи разширяване на процесуални права на пострадалите и уязвими лица, част от които са жертвите на домашно насилие. „За трети път този проект за изменение и допълнение на НПК бе гласуван на първо четене в последния парламент, но и до днес не е станал реално действащ закон“, каза зам.-министърът.

А най-лоша е съдбата на предложените изменения и допълнения в Закона за защита от домашното насилие, като проектът дори не беше приет на първо четене от 48-то Народно събрание.

Проектът беше изработен в МП от широк кръг експерти, внесен за разглеждане в парламента от Надежда Йорданова и група депутати и подкрепен от министерството във всички ресорни комисии.

Най-общо той предвижда осигуряване на бърза и ефективна защита на пострадалите от домашно насилие и упражняване на превантивно и възпиращо действие върху извършителя на насилието. Като мерките по закона не изключват гражданската, административно-наказателната и наказателната отговорност на извършителя“. С проекта се улеснява достъпът до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие и се увеличават мерките за защита.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.